Szigorítás

2024.03.11. 21:52

Hatósági vizsgálatok indultak a gyermekvédelmi intézményekben

Soron kívüli hatósági vizsgálat zajlik márciusban és áprilisban minden gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-nek, az újabb gyermekvédelmi intézkedésről.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Mint mondta a soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416 állami, hatot civil szervezet működtet, 108 pedig egyházi fenntartású. 

Eddig kilencven intézményben indult meg a soron kívüli hatósági ellenőrzés

 - tette hozzá

Az államtitkár elmondta: a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzésének célja az intézmény egészére kiterjedő, átfogó vizsgálat. A vizsgálat többek közt a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre, valamint a panaszkezelési gyakorlat áttekintésére fókuszál - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a soron kívüli hatósági ellenőrzéseket a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok ütemezik, arról a vizsgálat alá vont intézményeket és fenntartóikat értesítik, a tényleges ellenőrzésekre pedig várhatóan 2024 márciusában és áprilisában kerül sor. A hatósági ellenőrzés eredménye és a gyermekotthonok működésének kiértékelése alapján pedig várhatóan további intézkedéseket hoznak.

Az államtitkár kiemelte: 

a hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni.

Emlékeztetett rá: a kormány már korábban döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról, a hatósági ellenőrzések soron kívüli lefolytatása a következő lépés. Megjegyezte: az intézmények gyermekbántalmazási esetekkel kapcsolatos hatósági ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlik

"Mivel a kormány szerint és a nemzeti konzultáció eredményei alapján is a gyermekvédelemben további megerősítésre és szigorításra van szükség, ezért hamarosan a parlament elé kerül a második gyermekvédelmi törvény is" - jelentette ki.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában