Közel-keleti konfliktus

2024.05.26. 08:49

Négy hónap után ismét rakétatámadás érte Tel-Avivot

Az izraeli–palesztin háború 233. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Lakóházak romjai egy izraeli rajtaütés után a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában lévő menekülttáborban 2024. május 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alaa Badarneh

Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban

Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este – jelentették palesztin orvosi források. 

A kitelepítettek sátortáborát, a humanitárius zónát ért csapásokban, Rafah északnyugati részén palesztinok tucatjai haltak és sérültek meg. A támadást az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak az épülete melletti ház ellen irányozták.   

Az iszlamista Hamász terrorszervezet ellenőrizte gázai kommunikációs minisztérium szerint legalább harmincan haltak meg a Tel al-Szultan sátortábort sújtó támadásban, ahol tűz ütött ki. Az al-Dzsazíra katari hírcsatorna beszámolója szerint 28 palesztin vesztette életét.   

A Tel al-Szultan negyed egy olyan terület, ahová több százan menekültek Rafah központjából, amikor Izrael támadást indított a városban.   

Az izraeli hadsereg, az IDF bejelentette, hogy kivizsgálják a történteket.

Négy hónap után ismét rakétatámadás érte Tel-Avivot

Az Hamász iszlamista terrorszervezet négy hónap után ismét rakétákkal lőtte Tel-Avivot Rafahból vasárnap.

Vasárnap kora délután ismét megszólalt a légiriadó Izrael központi részén, Tel-Avivban és környékén s az attól északra fekvő Saron-vidéken. A jelentős rakétatámadást a Gázai övezet déli részéből, Rafahból indította a Hamász. Izrael hetek óta offenzívát folytat Rafah ellen.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője közölte, hogy nyolc lövedéket azonosítottak, amelyek Rafah felől hatoltak be Izrael területére. Számos rakétát elfogott az IDF légvédelme.

Az izraeli mentőszolgálat arról számolt be, hogy egy személy enyhén megsebesült Herclián, egy 30 és egy 52 éves nő pedig könnyebben megsebesült, miközben az óvóhelyre siettek Kfar Szabán. A város mellett, a temetőhöz közeli lakatlan területen becsapódásokat észleltek.

Izrael tagadja a Hamász állítását izraeli katonák elrablásáról

Az izraeli hadsereg (IDF) tagadta vasárnap a Hamász iszlamista terrorszervezet állítását, miszerint a Gázai övezetben izraeli katonákat raboltak volna el.

A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője, Abu Ubaida szombat éjjel jelentette be, hogy

izraeli katonákat ejtettek foglyul a Gázavárostól északra lévő Dzsabaliában vívott harcokban. A szóvivő a videófelvételen azt mondta, hogy a fegyveresek Dzsabália menekülttáborban egy alagút nyílásához csábítottak néhány katonát, közelharcot vívtak velük, és sikerült megsebesíteni, megölni vagy elfogni mindegyiküket.

Közreadtak egy másik videófelvételt is, amelyen egy sebesültnek látszó embert vonszolnak egy alagútban, és izraeli fegyverek, mellények és sisakok is láthatók.

Az IDF szóvivője szokatlanul gyorsan válaszolt a bejelentésre.

Nem történt olyan eset, melyben elfogtak volna egy katonát

– közölte. A hadsereg vizsgálja a többi állítást és a videóban megjelenő részleteket.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában