támogatott tartalom

2019.12.09. 10:31

Peren kívül juthatnak pénzükhöz az építőiparosok

Az építőiparban előforduló késedelmes fizetések komoly gondokat okozhatnak különösen a kisvállalkozásoknak.

Támogatott tartalom

A Teljesítésigazolási Szakértő Szerv (TSZSZ) segít elejét venni a lánctartozások kialakulásának, illetve segítségével az ügyek jelentős része peren kívül megoldható.

A TSZSZ szakértői véleményt ad a megrendelő, a kivitelező vagy az alvállalkozó megbízására az építőipari tervezési vagy kivitelezési szerződések teljesítésével összefüggő kérdésekben. Ez általában akkor válik szükségessé, ha teljesítésigazolás kiadására nem került sor, a kiadása vitás, vagy kiadták, de annak alapján nem fizettek. A kérelmező gyorsított eljárással tud olyan szakvéleményhez jutni, amely segíthet a vitás kérdés megoldásában. Ha ez mégsem sikerül, akkor egy gyorsított bírósági eljárás garantálja a pénzhez jutást.

A TSZSZ szakvélemény rendeltetése, hogy meggyorsítsa a folyamatot, illetve az esetleges perben rendelkezésre álljon egy olyan szakvélemény, amelyre bírósági ítélet alapítható.

2019-ben országosan 373 kérelem érkezett november végéig a TSZSZ-hez, ebből 8 esetben a vitatott teljesítés helyszíne Somogy megyében volt.

A TSZSZ elérhetősége:

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

7400 Kaposvár, Anna u. 6.

dr. Bauer Péter, jogtanácsos, 82/501-041

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával működik.

Ezek is érdekelhetik