Férfiak fókuszban

2023.02.24. 10:16

Felkészülten várja a kihívásokat, összefogja a helyi vállalkozókat

Összefogja a Barcs környéki vállalkozókat, és egy, éves szinten közel hárommilliárd forint árbevételű mezőgazdasági céget irányít. Rideg Gábor integráló személyiségként tekint magára, környezetében, családjában és üzlettársai körében is így tartják számon.

Támogatott tartalom

1968-ban a Fejér vármegyei Besnyőn született, ahol egyetlen munkaadó a helyi termelőszövetkezet volt, és ez meghatározta a pályaválasztását. A kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskolába járt, ahol állattenyésztőnek tanult. Itt találkozott először a „somogyinak lenni” életérzéssel, a somogyi önazonulás tudatával. Keszthelyen általános agrármérnöki végzettséget szerzett állattenyésztőként szarvasmarha szakon. Kezdettől a mezőgazdasági szférában dolgozott, és pályája úgy alakult, hogy 2006-ban került az akkor privatizált Dráva Coop Zrt.-hez termelési vezetőként.

Az elmúlt 17 év a vállalat teljes átszervezésével járt, ezalatt a közvetlen munkairányítói szerepkörtől kissé már eltávolodott, a feladata inkább az 50 alkalmazott munkájának integrálása lett.

 – A munkaköröm termelési igazgatóként körülbelül olyan, mint az uradalmi gazdatiszté volt egykor – mondta Rideg Gábor. – Számadó szerepet töltök be, viszonylag nagy önállósággal. Ez nagy felelősséget jelent, mert háromezer hektár szántón és 600 hektár erdőterületen gazdálkodunk. A cég tavaly megközelítőleg 3 milliárd forintos árbevételt ért el, és az elmúlt években egy biztos jövedelmezőségi szintet hozott, amelyhez a kollégáimtól és a tulajdonosunktól is minden segítséget megkapok. Ez az esedékes beruházásokat, és a közép-hosszú távú fejlesztéseket is érinti.    

Társaságuk elsődleges célja az lett, hogy minél hatékonyabb formában tudjanak működni, s ezzel az agrárium előtt álló olyan modern kihívásokra is megfeleljenek, mint a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció, a munkaerő csökkenése, és a kisebb kereslet főként az állattenyésztési termékek iránt.

 

A Dráva-Coop Zrt.-nél már a jövő struktúráját szervezik, és ehhez jól passzol, hogy Rideg Gábor általában struktúrákban, egy szervezet mentén gondolkodik, amelyben mindenki megtalálja a saját helyét, a munkáját és az érdekeltségét. Így minden könnyebben megy a hétköznapokban.

2014-ben a Barcs és térsége vállalkozói egyesület elnökévé választottak, ahol társadalmi funkciót tölt be.

– A helyi vállalkozók bíztak meg azzal a feladattal, hogy egy szervezetbe tömörülve a közös érdekeinket és szándékainkat közvetítsem a külvilág felé, legyen szó akár a kapcsolattartásról egy hivatallal, az önkormányzatokkal, a sajtóval vagy a társadalom bármely rétegével – folytatta a termelési igazgató. – Itt is az a cél mozgat, hogy a közel 70 fős tagság a tevékenységem által minél szorosabban szerveződjön, és ezzel segítsük egymás boldogulását.

Termelési igazgatóként olyan a munkaköröm, mint egy uradalmi gazdatiszté volt

Felesége fodrász végzettségű, gyakorolja is a szakmáját, de évtizedek óta kémiát és anyagismeretet oktat a műszaki diplomájával egy pécsi szakközépiskolában. Két felnőtt fiuk van. A nagyobbik 31 éves ügyvéd-közgazdász, követeléskezeléssel foglalkozik, és PHD-hallgatóként a mesterséges intelligenciák jogi környezetét igyekszik vizsgálni és kialakítani. A kisebb gyermeke 29 éves, Dániában végzett marketing és kereskedelmi szakon, jelenleg egy magán­egészségügyi intézményben a kliensekkel foglalkozik a szakterületén.

– Már nagyon régóta közös hobbink a feleségemmel együtt a lakókocsis utazás, főként az országhatáron belül, de esetenként azon kívül is. A koronavírus-járvány alatt fedeztem fel igazán a Dráva vidékének természeti szépségeit, bár mindig is a szemem előtt volt. Kialakítottunk egy kis pihenőhelyet, ahol csónakázással, időnként horgászattal töltöm az időt. A másik régóta tartó szerelem nálam a főzés világa, ebben érdekel a nemzetközi konyha is, a belföldi és külföldi a gasztronómia ötvözése, és legújabban a Dráva menti ételkészítési hagyományok.

Célja, hogy a céget mindig biztonságba tudja, és rendszerint már a következő években gondolkodik, amire gondosan és elővigyázatosan fel kell készülni. A magánéletben a következő várt életszakasza az lesz, hogy nagypapaként az unokákkal foglalkozzon.
 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában