Hirdetés

2023.12.20. 10:07

Így lehetnek kisgyerek mellett is makulátlanul tiszták otthonunk falai

Otthonunk tisztaságának megőrzése nem egyszerű feladat, különösen kisgyermekes szülőként. A hétköznapi teendők és gyermekünk szükségletei mellett gyakran csak pár percünk jut a takarításra. Amikor pedig már elkezdenek járni és felfedezik személyiségük kreatív oldalait, hirtelen a falak is festővászonná válnak.

Az alábbiakban ezért ahhoz adunk néhány hasznos tippet, hogy kevés energiával, mégis hatékonyan őrizzük meg otthonunk tisztaságát. 

Alakítsunk ki szokásokat!

Egy fárasztó nap végén nem könnyű rávenni magunkat, hogy rendet rakjunk a konyhában, letöröljük a ragacsos kéznyomokat a bútorokról vagy elpakoljuk a szétszórt játékokat. Ha szokássá alakítjuk, hogy a gyermekünk délutáni szundija alatt, az esti fürdetést követően vagy reggeli előtt elvégzünk egy-két ház körüli feladatot, nagyon megkönnyíthetjük a dolgunkat. Amikor pedig egy kicsit nagyobbak lesznek a gyerkőcök, őket is bevonhatjuk ebbe. Például azzal, hogy mindig pakolják el maguk után a nem használt játékaikat. 

Használjunk foltálló festéket!

Otthonunk képét nagyon befolyásolja falaink állapota. A tisztasági festés néhány évente ezt hivatott megoldani, hiszen a por, a falra helyezett képek és a mindennapi élet során bekövetkező balesetek elszínezhetik a festéket. Egy kisgyerek mellett pedig még nagyobb használatnak lehetnek kitéve. A járni tanuló gyerekek gyakran támaszkodnak meg a falakon, kezeikkel pedig változatos mintát képesek maguk után hagyni. A filctollak, színes ceruzák és zsírkréták művészi alkotásairól pedig ne is beszéljünk!

Egy foltálló festék segítségével a legtöbb nyom egy nedves szivacs segítségével egyszerűen eltüntethető. Nemcsak kisgyerekes szülők számára lehet ezért előnyös, hanem olyan helyeken is, ahol a falak nagyobb igénybevételnek lehetnek kitéve. Ilyen például a konyha, ahol a változatos folyadékok jelentenek veszélyt, vagy épp az előszoba, ahol különösen a fogas mögötti falfelület színeződik el könnyen. 

Rend a lelke…

Egy kisgyerek mellett nem egyszerű rendet tartani. A babaruhák, pelenkák, gyerekjátékok, higiéniai kellékek között könnyen úgy érezhetjük, hogy ellepnek minket az apróságok. Érdemes őket dobozokba rendszerezni vagy szekrényajtó mögé rejteni. Itt is melegen ajánljuk azokat a rendszerezőket, amikbe csak bele lehet dobálni a dolgokat, így az ajtó kinyitásakor nem hullik azonnal minden az ölünkbe. 

Ezen kívül érdemes különösen figyelmet fordítani a pelenkázó környékére. Tartsunk mellette egy jól záródó szemetest, amibe azonnal beledobhatjuk a koszos pelenkákat és törlőkendőket. Az esetleges foltok eltávolítására pedig rendszeresítsünk pár fertőtlenítő kendőt is a környékre, csak figyeljünk rá, nehogy összekeverjük a popsitörlővel!

Válasszunk könnyen tisztítható padlót és felületeket!

Válasszunk olyan bútorokat és padlóburkolatokat, amelyek könnyen tisztíthatók, például műanyag vagy bőr bútorokat, valamint lakkozott fát, járólapot, amit egyszerű felporszívózni és felmosni. A hosszú szálú szőnyegek ebben az esetben nem biztos, hogy a legjobbak, hiszen magukba szívhatják a szennyeződéseket és nem egyszerű tisztítani őket. 

Használjunk mosható borításokat a bútorokon. Lehúzható és mosógépben mosható kanapé-, szék-, és fotelhuzatokat is találhatunk már szinte minden típusra. De egy sima pléd is sokat segíthet. 

Ne féljünk segítséget kérni!

Ha a közelben laknak a nagyszülők, pár órára rájuk is bízhatjuk a kicsit, így akár fele annyi idő alatt is végezhetünk a házimunkával, mintha fél szemünket végig rajta kellene tartanunk. De egy takarítónő is elvégezheti azt helyettünk, aki előre megbeszélt időpontban elvégzi a nagytakarítást, így nekünk csak szinten kell azt tartani. 

Segíthet a minimalizmus

Sokan vonakodunk megválni régi, ritkán használt, esetleg funkcióját vesztett holmijainktól. A kinőtt babaruhák is ezek közé tartoznak, illetve a gyerekek végtelen számú játékai. Pedig a rendszerezés, bármennyire is nehezen megy, jelentősen megkönnyítheti a dolgunkat, ha a takarításról van szó. A kevesebb holmi ugyanis kevesebb munkát jelent. 

Az otthonunk tisztaságának fenntartása tehát nem egyszerű feladat. Ráadásul nem mindenkinek válik be ugyanaz a módszer, de reméljük ezekkel a tippekkel sikerült egy kicsit segítenünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában