Egyszerre sírunk, nevetünk

2019.12.10. 09:31

A Kartonpapával nyit a Csiky Kamara

Hogy lehet feldolgozni a gyászt? Hogyan és miért állítjuk fel a saját kartonpapáinkat?

Támogatott tartalom

Miért nem tudunk szembe nézni a valósággal? A többi között ezek a kérdések is felmerülnek a Kartonpapában. Tasnádi István a Vörösmarty Színház felkérésére írta meg ezt a darabot, 1 évvel ezelőtt.

Most testvére, Tasnádi Csaba állította színpadra a Csiky Kamaratermében. A rendező azt mondja: egy furcsa helyeztet teremt az, hogy az abszurd családtörténetet számos ponton hasonlít a Tasnádi családra.

– Általában a rendezők az előadásban szeretnék megfejteni az írói szándékot, azt , hogy mik azok a gondolatok amiket közvetíteni kellene a nézők, a világ felé. A rendező dolga, hogy ezt dekódolja és természetesen valamennyire a saját képére formálja. Ez azonban most egy speciális helyzet, hiszen a családtörténetet a testvérem írta, nem szó szerint és nem is pontosan leképezve a figurákat, de mint búvópatak ott habzik benne a mi családunknak a régmúltja, a jelene és talán egy picit a megjósolható jövője- mondja a rendező. Tasnádi Csaba elárulta: – Nem volt talán még soha olyan próbafolyamat amelyik ennyire megviselt volna.

Gyakorlatilag egy pszichiátriai élveboncolást végeztem el, egy csoportterápián vettem részt a színészekkel együtt. Azt gondolom, hogy azt nagyon fontos leszögeznem, hogy az előadás nem a Tasnádi családról szól. A szerző elindul az egyediből, megcélozza az általánost és aztán eljut a különös szintjére. Ahogy ezt az esztétika tanítja. Tehát nem tudom elképzelni, hogy a nézők közül legyen az középiskolás, vagy nyugdíjas, ne ismerjenek rá a saját családjukra, a szomszéd családra vagy a rokonságban hallott történetekre. Szerintem nagyon erős a darab abszurditása. Az egyik pillanatban fogjuk a

hasunkat a röhögéstől, a másikban pedig a sírás fojtogatja a torkunkat, tehát igazi abszurd, groteszk, bohózat, vígjáték, görög tragédia egyben. Szerintem a testvéremnek nagyon elsült a tolla amikor megírta ezt a darabot.

A Kartonpapa mind az öt szereplője egyenértékűen van jelen a színpadon. Az özvegyet Mészáros Sára alakítja. A család többi tagjának szerepébe Hüse Csaba, Nyári Szilvia, Szvetnyik Kata és Mucsi Kristóf bújtak. A Kartonpapa nemcsak egy tükör, hanem egy önfeledt színészi játék a Csiky Kamarában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában