szponzorált tartalom

2021.04.06. 17:22

Konyhai szagelszívók – miért hasznos a jó páraelszívó?

A modern konyhákhoz már hozzátartoznak a jó minőségű páraelszívók, amely a kellemetlen szag eltávolítása mellett megkönnyítik a főzést, azáltal, hogy a tűzhelyet jól megvilágítják és csökkentik a főzés során lecsapódott zsír mennyiségét. Cikkünkben segítséget nyújtunk, hogy milyen szempontok figyelembevételével válasszuk ki a megfelelő berendezést.

Beépíthető vagy hagyományos páraelszívó a jobb?

Ahány ember, annyi szokás, viszont a páraelszívó választásában leginkább az ár lehet befolyásoló tényező. Egy hagyományos Electrolux modellnél jellemzően a márkát kell megfizetni, az online áruházakban 30 – 40 ezer forintért tudjuk megvenni. Ezzel szemben egy Whirpool vagy Bosch beépíthető termék már jóval költségesebb, akár 60 – 70 ezer forintba is kerülhet és még nem beszéltünk a beszerelési költségről. Az szintén fontos, hogy a legkisebb zajjal működjenek, ugyanakkor a népszerűbb termékek 70dB hanghatással üzemelnek, csendes berendezés nem igazán létezik. Az elszívási teljesítmény általában 3 fokozatú és mindegyik modellre jellemző a kreatív megvilágítás, a LED-izzóknak köszönhetően, amely elegendő fényt biztosít, hogy a főzőlapokat jól láthassuk, így nincs szükség több lámpa használatára a konyhában.

Legyen elég hely a konyhában

A konyhai elrendezés határozza meg, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre. Például egy kisebb albérletbe nem szükséges páraelszívót beszerezni a helyszűke miatt. Ideális esetben a szagelszívó közvetlenül a főzőlap felett helyezkedik el, viszont célszerű elolvasni adott termék gyártói ajánlásait. A kialakítástól függően a konyhai szellőzőnyílások falra szerelhetők, beépíthetők a szekrénybe, egy felső előtető részévé válhatnak vagy a mennyezetről a főzőlapokra függeszthetők. Vannak olyan teleszkópos, úgynevezett kéményburkolatok, amelyek használat közben kibővíthetők, vagy behúzhatók és elrejthetők, amikor nincs rá szükség.

A tér nagysága határozhatja meg, hogy a páraelszívó burkolat ventilátorának milyen nagy teljesítményűnek kell lennie a levegő cseréjéhez és az erős főzési szagok megelőzéséhez. A hatékony működés érdekében olyan páraelszívót kell választani, amely óránként legalább nyolcszor képes az adott tér levegőjének pótlására vagy tisztítására.

Könnyű és egyszerű karbantartás

Mérete, teljesítménye, anyagai és a burkolat speciális tulajdonságai, mint a hőérzékelők, az automatikus kikapcsolás és a beépített világítás típusa, mind befolyásolják a páraelszívók költségeit. Beszereléskor mindenképp vegyük igénybe szakember segítségét. A takarítást pedig egyszerűen elvégezhetjük a szűrők kivételével, amelyeket mosogatógépben elmoshatunk, ha a gyártó másmilyen karbantartást nem ír elő. Az eszköz szűrője a folyamatos, hatékony védelemről gondoskodik a konyhában. Mivel teljes mértékben mosható, hosszabb ideig számíthatunk jótékony, tisztító hatására. A szűrőkben kialakított speciális vegyület a zsír és egyéb lerakódások 98 %-át eltávolítja a levegőből, ezzel alakítva konyhánk „környezetét “sokkal kellemesebbé és tisztábbá.

A beépíthető páraelszívók vázát ablaktisztító permettel varázsolhatjuk újjá, a lényeg, hogy ne karcoljuk meg a felületet, erre jó megoldás a konyhai törlőkendő használata.

A páraelszívó jelentősége

Ahogy a fentiekben tapasztalhattuk nagy mértékben segít a jó páraelszívó a főzésben és a nagy konyhákban még fokozzák a konyhai tér egyediségét. Az meg igazán jó, hogy főzés közben nem kell zsírgőzben tevékenykedni, vagy a munka végeztével letakarítani a zsírfoltokat a falakról vagy az egyéb konyhai berendezésekről. Igaz, hogy ezek a szagelszívók nagy zajjal működnek, de ha jól belegondolunk a főzés önmagában sem csendes. Az online shopokban gyorsan eldönthetjük, hogy beépíthető vagy hagyományos készüléket vásároljunk. Arra meg figyeljünk oda, hogy a beszerelést szakember végezze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában