DARÁNY

2021.11.06. 18:00

Múzeumba kerül a malom helyett

K. G.

Már gyermekkorában ragaszkodott a múlt emlékeihez, és ez a vonzalom felerősödött. Nem tudta elnézni, hogy a régi darányi tárgyakat az utazó kereskedők felvásárolták. Hajdan dolgos parasztemberek lakták Darányt, többségében reformátusok. Fodor László régóta akart létrehozni egy tájházat, ehhez helytörténeti egyesületet alapított némi segédlettel. A terv azonban nem valósult meg.

– A tárolás nem megoldott, ezért a gyűjteményt felajánlottam a Rippl-Rónai Megyei Múzeumnak, mielőtt tönkremenne – mondta a gyűjtő. – A muzeológusok már látták és lefotózták, s hamarosan elszállítják.

A falu egykori életének szinte minden kellékét birtokolja a helytörténeti kutató. Többségében százéves tárgyakat állíthatna ki a gyermekjátékoktól a népviseletig, a paraszti gazdasághoz kapcsolódó szerszámokkal, kézi vetőgéppel együtt.

A helyzet ilyetén alakulása meglepetésként érte a polgármestert, Villányi Lászlót.

– A malomépület lehetett volna az a hely, ahol kiállítjuk a gyűjteményt. Az önkormányzat nyitott lett volna erre a megoldásra, de sajnos nem volt senki, akivel ezt a gyakorlatban megvalósítsuk – mondta lapunknak a darányi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!