SÉTA

2007.01.04. 15:01

Az ellopott divat

Egy felmérés alapján az idei év karácsonyi slágere a szőrmebunda volt. Igazából nem hittem el, hogy ennyi év távlatából is menő cucc az állati szőrzetet magunkon hordani.

Rozinka Magdolna, Táncsics gimnázium, Kaposvár

Az ősemberek ugyebár akkoriban még ösztönösen, az állatok vastag bundájával védekeztek a hideg ellen, hiszen lássuk be Hugo Boss valószínűleg nem élt még akkoriban, így nem foghatjuk a divatra, az ősi öltözetet.

De manapság vajon miért jó az irha, a nerc vagy épp a szürke róka bundájából készült ruhadarabokat magunkra ölteni. A válasz egyszerű: divatból. Ugyanis egy-egy valódi bundáért emberek képesek milliókat áldozni, mit sem törődve azzal, hogy ezért hány állatot kellett megölni.
Van, akiknek teljesen normális, másoknak feláll a szőr a hátukon, ha látnak egy bundában pózoló „mádámot” az egyik elegáns étteremben.

Lehet, hogy a bunda is csak egy egyszerű figyelemfelkeltés arra, hogy a viselőjének van mit a tejbe aprítania? Az viszont tény, hogy állatok fajainak kell kihalnia, illetve brutális körülmények között meghalnia mások hiúsága miatt. Az ilyen buta felfogás miatt van veszélyben az ezüst róka is többek között. Vagy például temérdek borjúnak, kisbocsnak már arra sincs esélye, hogy futhassanak egyet a zöld mezőn, hiszen már az anyja hasában életét veszik.

Gondoljuk végig, hogy azért ez nem szükségszerű! A tudomány fejlődése lehetővé tette, hogy ma már sokféle anyagot forgalmazzanak, óriási a választék és olyan műszőrméket készítenek, amelyről sokszor meg sem lehet állapítani, hogy hamis-e. Nincs is szükség arra, hogy vér tapadjon a kezünkhöz, a divat kedvéért, ami ráadásul múlandó.
Továbbá szőrmetulajdonosok, nem szabad elfelejteni: „ A szőrmebunda előző tulajdonosa  meghalt.”

Ezek is érdekelhetik