Szakik szabadabban

2017.08.10. 07:00

Nem szigorítanak, nagyobb mozgásteret kapnak a villanyszerelők

A hírekkel ellentétben nem szigorít a villanyszerelői mesterség végzésének feltételein a szeptembertől hatályba lépő törvénymódosítás. Mayer Gergely, az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége elnöke kérdésünkre elmondta: inkább pozitív a hatósági nyilvántartásba vétel.

Koszorus Rita

Néhány napja a Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosításra hivatkozva sorra születtek a cikkek, amelyek szerint a kormány szigorít a villanyszerelői tevékenységen. Merthogy az említett módosítás alapján csak az végezhet ilyen tevékenységet, akinek megfelelő gyakorlata és képzettsége, valamint egymillió forintos felelősségbiztosítása van. – Ez mind igaz, ám a fent említett kikötések csupán az új rákötésekre vonatkoznak, emelte ki Mayer Gergely, az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége elnöke. – Ez nem szigorítás, hanem nagyobb mozgásteret kapnak a kollégák.

Eddig ugyanis arra volt lehetőségük a villanyszerelő szakembereknek, hogy a fogyasztásmérőtől a házig dolgozzanak. – A jövőben azonban a villanyoszloptól a házig kiépíthetjük a rendszert – mondta Mayer Gergely. – Az még nem világos, hogy a kiépített kábelt ráköthetik-e a hálózatra, vagy az a szolgáltató feladata marad, erről állásfoglalást kért az elosztótársaságoktól.

Megkerestük a témában az E.ON-t is, Varga Ivett szóvivő arról tájékoztatott: ez nem változik a jövőben sem. – Az E.ON fő feladata az élet-, és ellátásbiztonság fenntartása a csatlakozások gördülékenysége mellett.

A társaság szóvivője szerint a változás okán kevesebb időt kell majd az E.ON munkatársainak az adott kiépítésre szánniuk. – Fontos azonban tudni azt is, hogy amennyiben a fogyasztó ezt az alternatívát választja, akkor a saját költségén kell kiépíttetnie a vezetéket – hívta fel a figyelmet Varga Ivett. – Míg, ha az elosztót választja, akkor az ingyenességi határok figyelembe vételével akár ingyenes is lehet.

A társaság állás pontja szerint azonban vannak olyan pontok, amelyek még nem tisztázottak. – A jelenlegi szabályok pontosan rögzítik, hogy egy villanyszerelő milyen feltételekkel, mi módon kerülhet nyilvántartásba – közölte a szóvivő. – Azonban a villamosenergia elosztó cégei szeretnének további lépéseket tenni, hogy a jelenlegi garanciák mellett még további biztosítékokat építsenek a rendszerbe az élet-, és ellátásbiztonság teljes körű garantálhatósága érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!