Gyakornoki program

2017.08.28. 18:52

Szigetvárra érkeztek, Kaposvárra kirándultak a török diákok

Török szavaktól volt hangos Kaposvár sétálóutcája, egy csapat fiatal ismerkedett a somogyi megyeszékhely nevezetességeivel. Valamennyien a szigetvári ásatásokhoz érkeztek Ankarából, hogy Szulejmán szultán türbéjének feltárásból vegyék ki a részüket.

K.G.

– Gyakornoki programot hirdettünk, és török diákokat fogadtunk abból a célból, hogy jobban megismerjék a XVI. és a XVII. századi török-magyar világot – felelte kérdésünkre a kaposvári utazásról Pap Norbert ásatásvezető. – Szeptembertől ugyanis folytatódik a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen felfedezett Szulejmán-sírkomplexum feltárása.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a türbe és dzsámi mellett eddig csak kismértékben feltárt derviskolostor régészeti kutatásával és az erődítmény további vizsgálatával folytatódik a munka. Csaknem 300 négyzetméter terület feltárását tervezik.

Pap Norbert felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a Szigetvár-turbéki lehet az első, teljes egészében feltárt derviskolostor. Onnan eddig a többi között a derviséletre utaló tárgyak, köztük különféle dobókockák, pipa és más tárgyak kerültek elő.

Az eddigi eredmények mellett a jövőbeni tervekről is szó esett. A derviskolostor feltárásának eredményeiről szeptember végén adnak számot, jelezte Pap Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!