egészség

2017.11.25. 20:00

Szívelégtelenség: folyamatosan nő az új betegek száma

Hazánkban a szívelégtelenségből származó halálozás a mai korszerű kezelés mellett is igen magas. Ez az egyik leggyakoribb kardiológiai betegség, amelyben az új esetek száma tíz évenként megduplázódik, és különösen az idősebb korosztályt érinti.

Varga László

dav

A stroke (agyvérzés, agyi infarktus), az érszűkület, valamint a koszorúér betegség gyógyításában van némi előrelépés, addig a leggyakrabban előforduló három betegségcsoportban, így a szívelégtelenségben, a szívritmus-zavarban (pitvarfibrilláció) és a magas vérnyomásban szenvedők száma a korszerű orvoslás ellenére is folyamatosan nő – tudtuk meg Büttl Andrea kardiológustól. A Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa hangsúlyozta: mindezek, a szívelégtelenség is szoros összefüggést mutat az életkorral, Míg átlagosan a betegszám 0,4 – 2 százalék között mozog, addig a hatvan év felettiek esetében ez a tíz százalékot is eléri, a következő évtizedben pedig akár harminc százalék is lehet. – A magas vérnyomás három-négyszeresére emeli a szívelégtelenség kockázatát, de a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód is komoly rizikófaktor.

A szívritmus-zavar leggyakoribb formája a pitvarremegés, amely az életkorral szoros összefüggést mutat, idős korban meredeken emelkedik. Büttl Andrea az okok közt a szívbillentyű betegségét, a magas vérnyomást, a szövetek vérellátási problémáit és a szívelégtelenséget említette, de ide sorolta a pajzsmirigybetegséget, az elektromos ingerület zavarait valamint a túlzott alkoholfogyasztást is. Tünetei hasonlóak a szívelégtelenséghez, legsúlyosabb szövődményei a stroke és az egyéb szervekben, így a végtagokban, hasi érben keletkező embólia (érelzáródás) lehetnek.

– A magas vérnyomás, mint legfőbb rizikófaktor a már említett betegségek mindegyikében szerepel, kialakulásának kilencven százalékban nincs kimutatható oka. Erre hajlamosít ugyanakkor az öröklés, az életkor, az elhízás (főleg, ha a zsírszövet a has területén van), a túlzott alkohol és sófogyasztás, de a stressz, a cukorbetegség és a dohányzás is komoly kihatással van a vérnyomásra, a mozgásszegény életmódról nem is beszélve.

Mi is az a magas vérnyomás?

– A vérkeringést a szív pumpaműködése biztosítja, amelyben az artériák falának rugalmas összehúzódása is fontos szerepet játszik. Az erek izomtónusát ugyanakkor számos szabályozó tényező fokozhatja, amelyek szűkítik az ereket, megemelve a vérnyomást. A rendszeresen magas, 140/90 fölötti érték következményeként elindul az érelmeszesedés folyamata, amely fenntartja a magas vérnyomást. Ez a bal szívkamrát terheli, megnövelve a szív tömegét, amely szívelégtelenséget is okozhat. A magas vérnyomás sokáig tünetmentes, ezért nevezik néma gyilkosnak is. A későbbi tünetek pedig valójában már az érelmeszesedés miatt kialakult szervkárosodások, elsősorban is a szív, az agy és a vese károsodását jelzik. A felismert betegségeket kezelni kell, de magunk is sokat tehetünk a megelőzés érdekében: figyelnünk kell a testsúlyunkra, a mérsékelt alkohol- és sófogyasztás, a dohányzás mellőzése , a stressz csökkentése és a rendszeres testmozgás akár évtizedekkel is javíthatja életkilátásainkat.

A szívelégtelenség olyan összetett klinikai tünetegyüttes, amelyet bármely, a szív működésével kapcsolatos rendellenesség létrehozhat, károsítva a bal kamrát. A kamra pumpafunkciójának, tágulékonyságának, az elernyedés (pihenés) időtartamának csökkenése, valamint a kamrafal kóros merevsége pedig visszahat a szív működésére, súlyos szívelégtelenséget okozva. A betegség főbb tünetei a nyugalomban vagy terhelésre jelentkező nehézlégzés, fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, folyadék visszamaradás, szapora szívverés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!