Sport

2008.06.14. 10:50

A Balatonon készülnek a pekingi olimpiára

A pekingi olimpia árnyékában megkezdődött az OVB Csillaghajós Vitorlás Európa-bajnokság, melyen a hajóosztály legjobbjai szálltak vízre tizenhárom magyar egységgel a mezőnyben.

Keszthelyi Zoltán

Hatalmas az érdeklődés a balatonföldvári kontinensviadal iránt, hiszen olimpiai hajóosztályról van szó. Ráadásul a szakértők szerint a Balaton szélviszonyai hasonlóak az augusztusi pekingi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén tapasztalhatókhoz. Ezek után nem meglepetés, hogy a kiváló felkészülés reményében igen erős mezőny jött össze Balatonföldváron, ahol tizenöt nemzet negyvenöt hajója áll rajthoz.

A magyar színeket tizenhárom páros képviseli, míg Németországból hét egység érkezett. Az Eb-re érkezett többek közt egy észt kettős is, akik semmit sem bíztak a véletlenre: már egy hónapja táboroznak a szpari vitorlástelepén. Mivel nyílt viadalról van szó, még Brazíliából is jött két hajó, melyből az egyik akár a végső győzelmet is megszerezheti.

Az Európa-bajnoki címre legesélyesebbek a norvég Melleby, Morland, a német Babenderer, Stajnek, illetve Stajnek, Koy, a svájci Dannesboe, Morey és a brazil Grael, Jordao kettősök. A rendező Spartacus Vitorlás Egylet itthon szinte verhetetlen Tenke, Bendicsek duónak elsősorban velük kell megküzdeniük, ha előkelő helyen kívánnak végezni.

Ezüstös Majthényiék

Második lett a szparis Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős a rabaci repülő hollandi Európa-bajnokságon. A bő egyhetes versenyen a vártnál kisebb szélben, az ideálistól távoli körülmények közt a nagy rivális, dán Bojsen-Möller testvérek tudták csak őket megelőzni. A szintén szparis Kardos, Polgár páros is remekelt: a nyolcadik helyen zárt a nyolcvanöt induló közül.


– Az első napok felmérésekkel teltek, ellenőrizték a hajókat, hogy a rudazat, a vitorlák mindenben megfelelnek-e az előírásoknak – mondta Erdélyi Béla. – Az érvényes Európa-bajnoksághoz négy futamot kell rendezni. Az előrejelzések kedvezőek, ezért ezzel nem lehet probléma. A versenyen külön díjazzuk az ötven és a hatvan év felettieket. A legidősebb induló egy hetvenkét éves(!) német sportoló.

Kennedy is csillagban versenyzett

A csillaghajó 6,9 méter hosszú, 1,7 méter széles, a tömege 671 kilogramm, a vitorlafelülete pedig 25,6 négyzetméter. A hajóosztály nem követi a divatot, nem használják a drága új anyagokat, a karbont vagy a kevlárt. A konzervatív fejlesztés előnye, hogy mindig megmaradt a tömegbázisa. A népszerűségét mutatja, hogy J. F. Kennedy volt amerikai elnök is ilyen hajóval versenyzett.


A Csillaghajó világversenyeket mindig megkülönböztetett figyelem kíséri, hiszen ez a legrégebbi hajóosztály. Először 1932-ben versenyeztek vele az ötkarikás játékokon, és azóta csak egyszer maradtak ki az olimpiai programból, ám sikerült példa nélküli módon visszakerülnie.

Ezek is érdekelhetik