Sport

2008.06.29. 16:08

A létszámemelés nem old meg semmit – számunkra

Arról talán még a legfanatikusabb magyar drukkerek is csak néhány rózsaszín képet festő cigaretta, esetleg egy „kocka”, töménnyel erősen megtámogatott sör benyakalása után mernek álmodozni, hogy aranylábúink négy esztendő múlva nem csak a különböző médiumok sportra szakosodott oldalain és műsoraiban, úgymond szakértőként (khm...) vesznek részt a kontinensbajnokságon.

Vas András

Ám az Európai Labdarúgó Szövetség, azaz az UEFA francia elnökének ideája alapján 2016-ban akár már ott is lehet a piros-fehér-zöld alakulat az öreg kontinens futballistáinak legnagyobb seregszemléjén. Michel Platini szerint ugyanis nem elvetélt ötlet az Eb-mezőnyének bővítése: a hajdani gall zseni a jelenlegi másfélszeresére emelné a létszámot.

Ha realitásérzékünket sutba dobjuk – bár a selejtező során csoportunkban kivívott dicsőséges hatodik hely, mellyel éppen befértünk Moldova mögé, szinte biztos felemelkedést sejtet, hiszen ennél mélyebbre már tényleg nem lehet... –, és átvesszük a honi focivezérkar hurráoptimizmusát a jövőt illetően, akár még el is hihetjük, nyolc év múlva akár ott lehetünk az Eb-n. Persze ehhez az is kell, hogy a hajdani aranylabdás keresztül tudja verni ötletét a ma még fanyalgó UEFA-korifeusok hadán, akik a létszámbővítéssel együtt a színvonal esését vizionálják.

– Én nyolccsapatos Eb-n diadalmaskodtam – reagált az okosok felvetésre Platini –, de annak színvonala nem volt egyértelműen jobb a mostani tornánál, amelyen dupla annyi gárda vett részt. Egyáltalán nem aggódom a minőségcsökkenés miatt!

Az is igaz, hogy a Juventus hajdani gólzsákja nem elsősorban a magyarok esetleges érkeztével érvelt. Sokkal inkább Angliát, Dániát, Skóciát, Írországot, Belgiumot, Szerbiát, Ukrajnát és Bulgáriát emlegette. Mint a színvonalat legalábbis szinten tartó válogatott, sajnos nem került szóba az a Norvégia, mely oda-vissza egy laza négyest gurított legjobbjainknak, s Platini elfelejtkezett a csoport ötödik helyéért zajló csatában minket kiütő moldovaiakról, s a szintén előttünk végző bosnyákokról is – pedig sajnos, a honi futballállapotokat nézve jelenleg nekik is nagyobb sanszuk lenne kijutni bármilyen világversenyre. Amire nekünk továbbra is akkor lenne a legnagyobb esélyünk, ha megrendezhetnénk az eseményt. Még úgy is, ha legutóbbi kandidálásunk éppen nulla voksot hozott. Ám még ez is biztatóbb, mint a tervezett nyolccsapatos bővítés. Az UEFÁ-nak ugyanis 53 tagja van. Talán, ha jelenlegi létszámot megtripláznák...

Címkék#Foci EB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!