Sport

2008.06.23. 10:36

Kiesés lett az impotens csatárjáték vége

A kontinensbajnokság talán leggyengébb mérkőzését hozta a spanyol-olasz negyeddöntő, még a legelvakultabb hispán- vagy taljánfanatikusok is csak nehezen ideologizálhatták meg kedvenceik szenvedését.

Vas András

A vájtfülűek persze hatalmas taktikai csatát emlegettek, tolódó védekezéssel, visszazáró középpályásokkal, sőt csatárokkal – a jó fociért a tévé elé ülő néző viszont jobbára csak fogta a fejét a teljesen impotens támadójáték láttán.

Főleg a spanyolok erősen dadogó előrejátéka okozott meglepetést, hiszen az ibériaiak a korábbi három meccsükön kifejezetten szép futballt mutattak be, s csatáraik – főként a klubjában, a Valenciában az idén a megszokottnál gyengébb szezont futó David Villa – gólérzékenységére sem lehetett panasz. Az olaszok viszont...

A két évvel ezelőtti világbajnok úgy esett ki, hogy csatárai egyszer sem találtak az ellen kapujába. Pedig a squadra azzurra soraiban tudhatta az olasz és a német bajnokság aktuális gólkirályát, a másodvirágzását élő Alessandro Del Pierót, valamint Luca Tonit. Előbbi betlije kevésbé meglepő, hiszen köztudottan nem ápol felhőtlen kapcsolatot Roberto Donadonival: a szövetségi kapitány csak az utolsó pillanatban, erőteljes szurkolói és sajtónyomásra hívta a keretbe a Juventus támadóját, akinek a padról beállva kellett volna villognia.

A Bayern Münchenben remek szezont futó Toni viszont vajmi kevés mentséget tud felhozni kiábrándító teljesítményére. Helyzetbe is nehezen tudott kerülni, ám ha nagy ritkán mégis sikerült kapura fordulnia, rendre rosszul oldotta meg feladatát. Pedig Donadoni a kedvéért még az olaszok támadójátékát is átvariálta: az azzurrik olyan lelkesen ívelgették fel a labdát Toni felé, mintha csak az angol válogatott hetvenes évekbeli játékát akarták volna kopírozni. Csakhogy a müncheni ezen az Eb-n nagyon könnyen megadta magát védőinek – a negyeddöntőben a nála csaknem fejjel alacsonyabb Carles Puyol nemhogy a földön, de a levegőben is levette a pályáról –, s az idő előrehaladtával idegekkel sem bírta a hosszúra nyúló góltalansági szériát, s sokkal több időt fordított a reklamálásra, a társak ostorozására, mint a futballra.

A pályán történt

Negyeddöntő: Spanyolország–Olaszország 0–0, tizenegyesekkel 4–2.

A csatárok bénázása pedig előrevetítette az olasz búcsút: a holland meccset leszámítva ugyanis hiába működött megfelelően a hagyományos olasz betonvédelem, a győzelemhez az elöl játszóknak is hozzájuk kell tenni a maguk részét. Ez most elmaradt, Olaszország pedig lemaradt. A dobogóról.

-->

Címkék#Foci EB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!