Sport

2009.01.29. 19:33

Malit célozza már a mezőny

A jótékony célú IV. Budapest-Bamako Rallye 13. napján már Malit célozta meg a meglehetősen elgyötört mezőny. A bátor (vagy inkább merész?) indulók – közte a túra-kategóriában szereplő „Melyik csapat” – a Fapados Dakar utolsó három napját a világ ötödik legszegényebb országában tudja le.

Fenyő Gábor

– Hallottuk, hogy mi történt az adományokat szállító kamionnal; a marokkói vámudvarban vagy hárommillió forint értékű orvosi felszereléstől „szabadították” meg a Hungary for Africa járatát – újságolta a kadarkúti származású Bakó Péter, a „Melyik csapat” főnöke. – A határon bennünket is tisztességesen megsarcoltak mindenféle adóra és illetékre hivatkozva. Azért bízunk benne, hogy Mali fővárosában, Maliban lesz még mit szétosztani a helyiek között... A Sivatagi Szöcskénket, a Mitsubishi L300-as kisbuszt a körülményekhez képest megpróbáljuk minél jobban kímélni. Nagyon a szívünkhöz nőtt ugyan, ám nincs mese, Bamakóban – mivel nem a pénzes csapatok közé tartozunk – meg kell válnunk tőle.

Ahogy a mezőny egyre beljebb fúrja magát Afrikában – a csapatok több alkalommal is az egykori legendás Dakar Rallye útvonalán haladtak, illetve érintették –, úgy lesz mind több dolga a mentősöknek és az orvosi csapatnak. A hirtelen jött forróság, a megfelelő higiénia hiánya és a kimerültség egyre több áldozatot követel. Szerdán például kilenc embert kellett ellátniuk a derék dokiknak. A tünetek: napszúrás, ájulás, hányinger, hasmenés és kiszáradás.

Csütörtökön a Szavannában kijelölt több száz kilométernyi – igazi homokos – szakasz várt a résztvevőkre; elhagyatott földutakon és szamárösvényeken hajtott a mezőny. Bár eddig is szorgalmasan lapátolták a homokot az indulók, a java azonban még csak ezután következik – mondják azok, akik már rutinos bamakósnak számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!