Sport

2010.10.26. 13:21

Majdnem leégett a somogyi rali autó, és a pálinka is fogyóban van

Eltűnt a sötétségben, vagyis már Mauritániában jár a klasszikus Páritzs–Dakar rali, azaz a Heroes Legend mezőnye. Horváth Csabával és Lukics Jánossal, a verseny somogyi párosával még a nyugat-szaharai-mauritániai határ átlépése előtt sikerült beszélnünk.

a.v

Ugyanis amíg nem érnek át Szenegálba, sem telefonon, sem interneten nem lehet kommunikálni velük. A mezőny amúgy előbb Bujdurból Porto Ricóba autózott 574 kilométert, majd a PK 135 elnevezésű pont felé vette az irányt Mauritániában, ami 419 kilométeres etapot jelentett.

Innen Atart vették célba a versenyzők, akiknek a köves-sziklás terepen állandó defektveszély közepette kellett autózniuk, majd megannyi dűne, homok és ásás várt rájuk. Emellett meg kellett küzdeniük a határátlépéssel, mely szintén nem egyszerű feladat ezen a vidéken. Úgy fél napig tartott.

– Haladunk a cél felé, néha egészen könnyedén, máskor megannyi nehézség közepette – mondta Lukics János. – Az autót egyre jobban megviselik az extrém körülmények, alig akad olyan hely rajta, mely még nem sérült meg.



Persze nem csak a természet, de a helyi közlekedés is kibabrált a somogyi párossal. Előbb egy helyi birkaszállító törte le a tükrüket, majd egy kamion csapódott nekik, s törte be az első szélvédőt. Aztán elment a kábelköteg, amitől előbb csak az index és a kilométeróra állt meg, végül kevés híján leégett az autó. De a Nyugat-Szaharában a GPS-ük is elromlott, így órákat kellett várniuk, míg egy újat szereztek.

– Még az a szerencse, hogy egészségileg nagyjából rendben vagyunk – vette át a szót Horváth Csaba. – Az otthonról hozott pálinka és Erős Pista sokat segít, a többiek is tőlünk kérnek gyomorfertőtlenítésre, azaz fogytán a készlet. Pedig nagy szükség van rá, egy napig nem ittam pálinkát, s máris elkapott a gyomorgörcs...

A rájuk törő szapora mellett a dűnéktől is tartanak a somogyiak, ugyanis Marokkóban egyszer már megtréfálta őket a sivatag. Túl nagy sebességgel hajtottak fel egy dűnére, s átrepültek rajta, végül orral beleálltak a következőbe. Neki lehetett állni ásni...



– Eddig úgy tucatnyi autó esett ki – mondta Lukics János –, bízunk benne, hogy nekünk sikerül végigmenni. Ám elég feszített a program, hiszen a célba érés után megkapjuk az itinert, s neki kell állni megtervezni a másnapi utat. Jó, ha öt órákat alszunk, persze tudtuk, a sivatagi rali nem wellnessprogram...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!