Sport

2011.11.14. 18:04

Meccsvégeredmény rendelésre: hullanak a fejek egymás után...

A. Attila vallomása alapján valószínűleg lesz olyan klub, ahová rövidesen újra bekopogtatnak a nyomozók...

Kun Zoltán

A magyarországi fogadási csalásokkal összefüggésben újabb labdarúgót vettek őrizetbe. A Győr–Kozármisleny NB II-es bajnoki meccs után bilincsbe verve vitték el a korábban több somogyi klubban is megfordult jelenleg kozármislenyi A. Attilát, aki vallomást is tett. Vele kapcsolatban a 2009-ben lejátszott Budapest Honvéd–BFC Siófok (2–2) Magyar kupa-mérkőzést vizsgálták. A kiszivárgott információk szerint játékos megnevezte társait, akik közreműködtek a csalási kísérletben. Közben Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette; A. Attila vallomása alapján kiderült; hárman próbálták meg befolyásolni a találkozó végeredményét. Nem kétséges, hogy lesz olyan klub, ahová rövidesen újra bekopogtatnak a nyomozók...

A nevezett mérkőzés jegyzőkönyvéből kiderül, a Honvéd ellen játszott a siófokiaknál ezen a meccsen szerepelt H. Gábor is, akit az ügyészség már korábban meggyanúsított a 2010. május 5-én játszott Diósgyőr FC–Nyíregyháza (0–1) bajnoki meccs manipulálásának kísérletével. A nyomozók gyanúja szerint a korábban szabadlábon védekező, ám hétfőn ismét őrizetbe vett Sz. György a Magyarországon „szervezőként” irányító K. Zoltán és L. Mátyás utasításainak megfelelően – H. Gábor segítségével – kereste meg a Diósgyőr FC három labdarúgóját, hogy háromezer euróért kívánságuk szerint alakuljon a végeredmény.

Az elmúlt hetekben nem ez volt az egyedüli somogyi vonatkozású botrány. A csalás gyanújába keveredett Törtei Tamást a PMFC rúgta ki, mert nem jelentette időben, hogy a barcsi B. Tamás meg akarta vesztegetni. Az MLSZ fegyelmi bizottsága Balogh játékjogát „eredményének jogellenes befolyásolására irányuló kísérlet miatt„ a büntető eljárás jogerős befejezéséig már korábban felfüggesztette.

Korábban a Kaposvölgye–Szigetszentmiklós mérkőzést is vizsgálták, de bebizonyosodott, hogy nem a somogyi klub játékosa volt a felbujtó. – Az ügyben teljesen tiszta és vétlen a Kaposvölgye. Aki mindkét mérkőzés előtt megkereste a játékosunkat – egy volt NB I-es, még ma is aktív és ismert labdarúgóról van szó –, az nem Nagyberkiben játszik, s nincs is hozzájuk semmi köze – jelentette ki akkor Potoczki Tamás a Szigetszentmiklós elnöke.

De vissza a legfrissebb őrizetbe vételhez. A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint A. Attilával szemben egy rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja merült fel. A siófokiak akkori labdarúgója a „sporttörvényben és a munkaszerződésben leírt kötelességeit megszegve„ lépett kapcsolatba a német bundabotrány központi figurájával. Összesen 15-20 ezer euróért szervezte volna meg, hogy befolyásolják a mérkőzés eredményét. Végül azonban a „megrendelők” elálltak a fogadástól és a pénzt sem adták át a labdarúgónak.

A szerb származású A. Attila 2003-ban lett a Kaposvári Rákóczi FC labdarúgója. Január 20-án egy Kaposvölgye VSC elleni edzőmérkőzésen lépett pályára először a Rákóczi színeiben. Tevékeny részt vállalt abban, hogy a zöld-fehér csapat 16 év után feljutott az élvonalba. A játékos éppen Kaposváron kapta meg a magyar állampolgárságot 2006 szeptemberében. A megyeszékhelyről 2008 augusztusában érkezett a Kaposvölgyéhez, majd innen vezetett az út 2009 januárjában Siófokra. Néhány hónapot töltött kék-sárgában, augusztusban visszatért a Kaposvölgyébe. Onnan Szentlőrincre, majd Kozármislenybe vezetett az út, lehet, hogy utóbbi egyben a végállomás is lesz számára.A fogadási csalások másik érintettje az 1983-as születésű H. Gábor Siófokról került 2003 júliusában előbb Tápiószecsőre, majd 2004 februárjában a REAC-hoz. Innen tért vissza 2008 októberében a siófokiakhoz, ahol még egy évet sem töltött el. A Diósgyőr 2009 júliusában igazolta át.
A. Attila vallomása alapján felgyorsultak az események, hétfőn reggel előállították S. Lászlót, a Vasas SC labdarúgóját is, aki 2009-ben szintén szerepelt a BFC Siófok Honvéd elleni keretében...

A siófoki játékoskeretből hétfőre már hárman gyanúsítottak voltak

Magyar Kupa elődöntő, visszavágó (2009. 04. 21)
Budapest Honvéd–Siófok 2–2 (1–0)

Bozsik-stadion. V: Bede
Honvéd: Rabóczki – Vukmir, Szmiljanics, Debreceni, Filó T. – Benjamin, Lungu, Diego (Abass), Dobos (Moreira) – Hercegfalvi, Stojakovic (Abraham).
Siófok: Szalma – Bojtor (Koós), Sütő, Hegedűs Gy., Horváth G. – Andruskó (Nagy L.) – Kanta Sz., Tusori, Ivancsics – Roni, Magasföldi.
Gólszerző: Szmiljanics (1–0) a Hegedűs Gy. (1–1) a 49., Ivancsics (1–2) a 74., Hercegfalvi (11-esből, 2–2) a 91.
Kiállítva: Nagy Lajos (83. p.).

Horváth Károly szakmai igazgató nem foglalkozik az őrizetbe vétellel

A. Attila őrizetbe vételével nem foglakozunk – mondta Horváth Károly, az FGSZ Siófok szakmai igazgatója, ügyvezetője. A labdarúgó 2009-ben tíz bajnokin 412 percet játszott az élvonalban siófokiként. (Négyszer volt kezdő, kétszer le, hatszor pedig becserélték.) A gyanú szerint a siófokiak Bp. Honvéd elleni Magyar Kupa elődöntője során került kapcsolatban a fogadási maffiával, melynek első mérkőzésén öt, a visszavágóján kilencven percet játszott. Más azonban nem történt, ugyanis a rendőrség nem tud befolyásolási kísérletről és a fogadás sem történt meg, ami miatt megkeresték. – Ez egy médiahír, nem foglakozunk vele, konkrét megkeresés nem is történt a hátóságok részéről a klubunk irányába – tette hozzá a szakmai igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!