Sport

2016.09.24. 15:14

Ökölvívás: „Az aranyért jöttem, s azt is viszem”

Egy arany, két ezüst – és három bronz – volt a somogyi mérleg a Kaposváron rendezett serdülő (13–14 évesek) országos ökölvívó-bajnokságon, miután a szombaton rendezett döntőkben a 44,5 kg-os Lakatos Zsolt győzött, a 40 kg-os Székely Áron és a 72 kg-os Györei Barnabás pedig kikapott.

Fenyő Gábor

A még szerdán kezdődött, négy napon át tartó serdülő (13–14 évesek) országos ökölvívó-bajnokság utolsó napjára maradtak a döntők. Összesen 18 súlycsoportban avattak bajnokot a kaposvári városi sportcsarnokban, s három aranymeccsen voltunk érdekeltek.
A 44,5 kg-os Lakatos Zsolt (Ring SC Kaposvár) egyhangú pontozással verte a békési Római Rubent, s így aranyérmet szerzett. A 40 kg-os Székely Áron (Lelle Fitness és Küzdősport Egyesület) a tápiómentei Polenyik Dániellel, míg a 72 kg-os Györei Barnabás (Kaposvári Nehézatlétikai SE) az egri Daru Krisztiánnal szemben maradt alul egyaránt megosztott pontozással.



További három somogyi bunyós nyakába került bronzérem. Csak érdekességként; az 59 kg-os Varga Bence (Lelle Fitness és Küzdősport Egyesület) a bajnoktól, az 56 kg-os Bogdán Barnabás (Ring SC Kaposvár) és a 65 kg-os Ignácz Bálint (Juta Ring SC) pedig az ezüstérmestől szenvedett vereséget a pénteki elődöntőben.
Lakatos Zsoltnak az aranyérme mellett egy különdíj is járt, mivel őt választották meg a legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőnek.

Amúgy kevesen mondhatják csak el magukról, hogy egy volt olimpiai és világbajnoki bronzérmes a szorító-segédjük. Márpedig a kaposvári Györei Barnabás a nagyon kevesek közé tartozik...
Még a péntek esti elődöntőben a mestere, Kiss Béla mellett ugyanis a győriek edzője, az egykori háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes Váradi János foglalt helyet. Márpedig az 1980-as moszkvai olimpia bronzérmesének a tanácsait érdemes megfogadni.
– Régóta ismerjük egymást, ha vidéken van verseny, sokszor egy szobában is alszunk. Versenyzőként és edzőként is nagy a tekintélye, súlya van a szavainak – mondta Kiss Béla.

A csarnokban több egykori klasszissal is összefutottunk, így az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnoki második és harmadik, hétszeres országos bajnok Botos Andrással, valamint a kétszeres Eb-ezüstérmes és kilencszeres ob-aranyémes Alvics Gyulával is. Botos András a nagykanizsai, Alvics Gyula pedig a Pécsi VSK öklözőit vezényelte.

A díjátadók között volt Kovács László szakmai igazgató, Balzsay Károly szövetségi kapitány, Kunya György, a MÖSZ főtitkára, valamint Szántó László, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökségének a tagja, a Somogy Megyei Ökölvívó Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke.

Így látta a szövetségi kapitány

– Jó úton járunk, rengeteg tehetséges gyereket láttam. A versenyzők zöme ringbiztos volt; taktikusan, éretten bunyóztak a srácok, ami azt bizonyítja, hogy az edzők is jól végzik a dolgukat. Több döntő is kifejezetten magas színvonalú összecsapást hozott. Az alapoknál kezdődik minden; a sportág megújításának köszönhetően az elmúlt években minőségi változás történt, ami most jól érezhető és látható volt itt Kaposváron a serdülő ob-n, s idővel az ifiknél és a junioroknál is jelentkeznie kell. Ami a házigazda somogyiakat illeti, ígéretes jövő előtt áll a Ring SC Kaposvár bajnoka, Lakatos Zsolt – értékelte a látottakat az amatőrként Európa-bajnoki ezüstig, profiként pedig négy világbajnoki címig jutott Balzsay Károly, akit nemrég neveztek ki a magyar férfi ökölvívó-válogatott szövetségi kapitányává.

Aranyszavak

– Az aranyért jöttem, s azt is viszem. Az már csak hab a tortán, hogy engem választottak meg a négy napos ob legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőjének – mondta a Ring SC Kaposvár 44,5 kg-os bunyósa, Lakatos Zsolt, aki technikai k.o.-val mutatkozott be, a következő két ellenfelét pedig magabiztosan, egyhangú pontozással győzte le.
– Az ob előtt azt mondtam, hogy három éremre, közte egy aranyra számítok. Egy medál ugyan hiányzik, az arany viszont megvan. Lakatos Zsoltot vártam előzetesen a bajnoki dobogó tetejére – tette hozzá Vajmi Csaba, a Ring SC Kaposvár vezetőedzője, egyben elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!