Sport

2016.11.25. 15:05

Hatalmas sikert aratott A Sport Legyen a Tied! program

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Sportért Felelős Államtitkárságának a támogatásával – a Nemzeti Sportfejlesztés koncepció részeként – tavaly januárban elindította „A Sport Legyen a Tied!” programot, amely akkora sikert aratott, hogy idén újra meghirdették.

Fenyő Gábor

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy országszerte segítse a sport beépülését a gyerekek mindennapjaiba, elősegítve ezzel a programban részt vevő sportági szövetségek utánpótlás-bázisának a növelését. A program a köznevelési intézmények sporteszköz-állományának a fejlesztésével támogatja az iskolai testmozgást.
A programban érdekelt 13 szakszövetség – félmilliárd forintos támogatási keretből – országszerte több mint 1100 intézménybe helyez(ett) ki sportág-specifikus eszközcsomagokat, s mintegy 200 intézményben bemutatót is szerveztek, hogy minél több gyermek kapjon kedvet a sporthoz, mozgáshoz.
– Somogyban tíz sportág képviseletében 40-nél is több eszközcsomag talált gazdára, amelyek egyenként több százezer forint értékűek – tudtuk meg Ablonczy Orsolya menedzsertől, az MDSZ Dél-dunántli Regionális Irodájának a munkatársától.A héten hat iskolában bemutató keretében mutatták be és avatták fel az új sportszereket. A sor még hétfőn a megyeszékhelyen a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában és a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában kezdődött; a Kodályban a röplabda, a Noszlopyban pedig az atlétika szerepelt a középpontban. Másnap a Kisfaludy Utcai Tagiskolában és a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában és Gimnáziumban a kajak-kenu, illetve ismét a röplabda volt a főszereplő, s ünnepeltek a Virágfürdőben is. Csütörtökön a Gárdonyi Géza Tagiskolában újra csak a röplabda került előtérbe – Kaposvár nem véletlenül a röplabda városa –, Lengyeltótiban pedig a Fodor András Általános Iskolában a teniszt népszerűsítették.

Somogyba az idén 43 sporeszközcsomag jutott

„A Sport Legyen a Tied!” program keretében Somogyba az idén 43 sporeszközcsomag jutott. A kaposvári iskolák közül a Kodályba három, a Toldiba, a Gárdonyiba, valamint a Honvéd, a Kisfaludy és a Pécsi úti intézménybe két-két csomag került, de jutottak sportszerek a Gyakorlóba, a Kinizsibe, a Zrínyibe, a Berzsenyibe, a Rákócziba, Kaposfüredre és Toponárra, a Nagyboldogasszonyba, a Duráczkyba és a Noszlopyba is. A siófoki, marcali és balatonlellei iskolák két-két specifikus sportági csomagot kaptak, s Csurgóra, Barcsra, Nagyatádra, Tabra, Lengyeltótiba, Zamárdiba, Balatonboglárra, Szárszóra, Szemesre, Berzencére, Mesztegnyőre, Szentbalázsra, Látrányba és Segesdre is jutottak sporteszközök.

Országosan is egyedüálló program

A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola a Magyar Úszó Szövetség tagszervezeteként – amely a kaposvári iskolai úszásoktató programot koordinálja – „A Sport Legyen a Tied!” programnak köszönhetően 4 millió 800 ezer forint értékben vásárolhatott sporteszközöket. Ebből egy központi eszközparkot hoz létre a Kasi, amelyet valamennyi résztvevő iskola használhat majd, s a tehetségkiválasztást is szolgálja.
A Kaposváron öt évvel ezelőtt indult mintaprogram keretében – amelyet a legendás Ketskés K. Endre úszóedzőről, Bandi bácsiról neveztek el – minden 1. és 2. osztályos diákot tanórai keretek között tanulhat meg úszni. Az országosan is egyedüálló program – miután többször is egyeztettek az érintett kaposvári  iskolákkal – 2011 szeptember első napján indult a második évfolyamosokkal, a második lépcsőben pedig az első osztályosok követték őket.

Ezek is érdekelhetik