Sport

2017.05.22. 09:39

Új kapusedzőt, és új jobbátlövőt keresnek a csurgói kézisek

Befejeződött az élvonalbeli csapatoknak kiírt férfi kézilabda bajnokság, ahol a Csurgói KK együttese az 5. helyen végzett. Sótonyi László, a somogyi csapat vezetőedzője értékeli a csapat munkáját.

Huszár Hajnalka

– Felemásra sikerült ez a bajnoki év, bár a kitűzött célt megvalósította a csapat. Hogy értékeli a csapat szereplését?
– Számunkra nagyon tanulságos és nehéz volt ez a szezon, talán edzői karrierem legnehezebbike. Az év eleji kerettel és csak kisebb sérülésekkel elérve, ezzel az eredménnyel nagyon csalódott lennék, azonban az év közben felmerülő gondjaink tükrében ez egy nagyon jó eredmény, amibe rengeteg energiát fektetett a vezetőség a csapat a gyúrónk és az edzők egyaránt. Meghatározó játékosok (Bartucz, Pordán, Faluvégi, Hanusz) sokat hiányoztak vagy eligazoltak (Cavor). Őket csak részben tudtuk házon belül pótolni. A mi játékrendszerünk csak akkor működik eredményesen, ha a posztokon tudjuk forgatni a játékosokat, ez gyakorlatilag csak szeptemberben és októberben sikerült. Ennek ellenére hosszú idő után újra beverekedtük magunkat a Magyar Kupa négyes döntőbe egy nehéz, otthon mindenkire veszélyt jelentő Cegléd és egy egyénileg jóval erősebb keretű Balatonfüreddel szemben. A bajnokságban tavaly 32, idén 30 pontot szereztünk, ami ugyanúgy ötödik helyet ért, azonban véleményem szerint az idei helyezésünk sokkal értékesebb, mint a tavalyi, hiszen ebben a szezonban nem volt rájátszás, minden mérkőzés élet-halál küzdelem volt. Nem tagadom kaptunk egy-egy mélyütést is a szezonban, ami nagyon rosszul esett, azonban ezekből is sikerült mindig felállnunk. Ennek a gárdának volt tartása! A kitűzött célt teljesítettük, hozzáteszem számomra az említett körülmények miatt egy gyengébb helyezés is megsüvegelendő lett volna.

– Cavor eligazolásával jelentősen meggyengült a támadósora a Csurgónak. Nem merült fel egy  hasonló kaliberű játékos igazolása?
– Stefan a tavalyi alapszakasz gólkirálya volt, ráadásul ő volt a belső embereink közül az egyetlen, aki távoli átlövéseivel is folyamatosan eredményes tudott lenni. Természetesen szerettük volna pótolni, azonban ez nem sikerült. Viszont csapatszinten tudtuk ellensúlyozni a kiesését, ezt a lőtt góljaink száma is mutatja, ami átlagban még nőtt is tavalyhoz képest.



– Hogy érzi, mennyire sikerült a fiatalok beépítése a csapatba?
– Jerebie és Radjenovic egész évben több lehetőséget kapott, míg a második félévben egyre nagyobb szerepet jutott Balogh Tiborra, Varjú Martinra, Géczi Áronra és Balogh Ákosra. Igaz, hogy ebben a sérülések is szerepet játszottak, azonban ez benne van, ott voltak velünk, jól edzettek, eljutottunk velük arra a szintre, hogy megoldották az egyáltalán nem könnyű feladatukat! Nagyon büszke vagyok a teljesítményükre! Azt hiszem a szezon egyik nagy pozitívuma az Ő fejlődésük. Hanusz Egont sújtották legjobban a balszerencsés sérülések, ennek ellenére amikor pályán volt sorra rengeteget tett hozzá a játékhoz, reméljük jövőre egész évben töretlen lesz a fejlődése! Igazságtalan lenne ha a fiatalok mellett nem említenénk a csapat azon részét, akik rengeteg percet töltöttek ebben a szezonban a pályán és mindig lehetett számítani rájuk. Idősebbek és fiatalabbak egyaránt kivették a részüket az edzésekből és az eredményekből.

– Lezárult ez a szezon, jön a pihenés időszaka.  Jövőre  újra csapatot kell építeni, és új célokat kell kitűzni. Több igazolás napvilágot látott már, ezek ismeretében a fiatalítás folytatódik a csapatnál. Lesznek e még további igazolások, ha igen, milyen posztokra?
– Az elképzelésünk az, hogy ugródeszka lehet az itteni jó szereplés egy nevesebb külföldi bajnokságba vagy csapatba. Sajnos többek között emiatt is el kell fogadnunk azt a helyzetet, hogy minden évben viszonylag nagy a mozgás a csapatnál. A keret rendszere, váza, védekezése, a kapusok, szóval talán a legfontosabb részek nem változnak meg alapvetően. Igyekeztünk a rendszerünkhöz választani játékosokat, bízom benne, hogy ismét tudunk előrelépni a csapatépítésben. A fiatalok szerepeltetését nagyon kevés helyen tapasztaljuk, hiszen ez magával hozza a teljesítményingadozást is, amit a klubok és az edzők többsége sem szívesen vállal fel. Azonban mi ezt az utat választottuk és az idei szezon is bizonyítja, hogy versenyképesek tudtunk maradni ezen az úton járva. Nem minden igazolásunk fiatal, hiszen egy jó keveréket szeretnénk életkor és rutin szerint is, ehhez pedig szükségünk van a tapasztaltabb játékosokra. Ferreira és Vasic jó példák erre. Remélem, hogy Astrashapkint elengedik, habár erre egyre kisebb esély látok. Amennyiben visszarendelik Bresztbe, akkor szeretnénk még egy balkezes jobbátlövőt leigazolni. Ezzel párhuzamosan folyamatosan keressük azokat a tehetséges fiatalokat, akik hajlandóak Csurgóra igazolni, velünk dolgozni, remélve azt, hogy majd egy-két éven belül elérik azt a szintet, amivel bekerülhetnek a csapatba. Őket talán Cavor és Faluvégi példája inspirálhatja, akik komoly csapatokba igazoltak.

– Perger Zsolttal kiváló párost alkottak. Most, hogy Peró a Pler vezetőedzője lesz, hogy alakul Csurgón az edzői stáb?
– Peró szerepe számomra nagyon fontos volt, hiszen nemcsak kapus és másodedző, hanem régi barátom, egykori csapattársam is, akivel nagyon hasonló szemmel látjuk a kézilabdát. Sajnálom, hogy elmegy, azonban tisztelem a döntését és nagyon szurkolok neki, hogy sikerüljön a terveit megvalósítani! Ezekben az években, amikor itt volt mindig nagyon jól védtek a kapusaink, amiben neki kulcsszerepe volt. Természetesen jó kapcsolatban maradunk és kölcsönösen számíthatunk a másik tanácsára a jövőben is. Szeretnénk megtalálni azt a megfelelő szakmai felkészültségű kapusedzőt, akivel a felnőtt és a tehetséges utánpótlás kapusaink a Peróval elkezdett magas szintű munkát folytatják és fejlődnek tovább!


– Ötödik helyen zárt a csapat a bajnokságban. Ezen eredmény birtokában hogy alakul a csapat nemzetközi szereplése, lesz e lehetőség valamelyik kupában indulni?
– Az európai szövetség döntése alapján a 2016-17-es szezonban két BL és három EHF Kupa hely kerül hazánkhoz. Abban a nagyszerű helyzetben vagyunk, hogy a MK döntőbe jutással biztossá vált, hogy ismét indulhatunk Európában. Számunkra ez nagyon fontos sok szempontból is, remélem egy szerencsés sorsolással bejuthatunk a csoportkörbe, ami igazi bravúr lenne.

– Most a jól megérdemelt pihenés vár edzőkre, játékosokra egyaránt. Mikor kezdődik újra a munka? Van e már a felkészülés állomásaira elképzelés?
– Két hét teljes pihenő után hathetes házi feladatot kap mindenki, majd közösen Július végén kezdjük a felkészülésünket. A felkészülési mérkőzések augusztus elejétől-közepétől kezdődnek. Jelenleg is folynak az egyeztetések a tornaszerepléseinkről és az ellenfeleinkről, amint meglesz a pontos program a klub honlapján ismertetni fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!