Sport

2017.06.18. 07:48

Csak akkor jöhet a siker, ha mindenki egyfelé húz

A harmadik helyen zárta az NB III. Nyugati csoportját a Kaposvári Rákóczi FC, melynek irányítását a tavaszi szezon előtt vette át Artner Tamás. A vezetőedzőt kérdeztük az elmúlt fél év tapasztalatairól és természetesen a folytatásról.

Klein Péter

Artner Tamás irányításával kilenc győzelem, négy vereség és egy döntetlen volt a Rákóczi tavaszi mérlege.

– Amikor átvette a csapat irányítását mi volt a célkitűzés?
– Az volt a cél, hogy tavasszal minél jobban szerepeljünk és utolérjük az Érdet – kezdte értékelését Artner Tamás, a Kaposvári Rákóczi FC vezetőedzője. – Tavasszal mi végeztünk a második helyen, de nem tudtunk annyi pontot szerezni, hogy ezüstéremmel zárjuk a szezont. Ez az Érd ellen ment el, ha akkor nyerünk, helyet cseréltünk volna. Így viszont azzal kell beérnünk, hogy a Győr után tavasszal mi szereztük a második legtöbb pontot, és viszonylagosan jó tavaszt tudtunk produkálni. 

– Az Érd, a Veszprém és a Hévíz ellen is jól játszott a csapat, mégis a megszerezhető kilenc helyett csupán egy pontot szereztek. Mi lehetett ennek a hullámvölgynek az oka?
– Ebben külső zöngék játszottak közre. Nem volt nyugalom a csapat háza táján, a játékosok feje nem volt tiszta, nem alkottak egységes csapatot, nem tudtak egyformán gondolkodni. Ennek ellenére mind a három meccset meg kellett volna nyernünk.



– Utána egy öt meccses sorozat következett, ami lehetett volna hosszabb is. A Diósd visszalépése megtörte a lendületet?
– Elbeszélgettünk a játékosokkal a rossz sorozat után. Elmondtuk nekik, hogy csak úgy lehetünk sikeresek, ha mindenki egy felé húz. Ennek lett eredménye, jól játszottunk, folyamatosan hoztuk a pontokat, de a Diósd elleni elmaradt találkozó megtörte a lendületünket. Abból is rosszul jöttünk ki, hogy a Tatabányát kizárták, s akkor sem játszottunk. Biztos vagyok benne, hogy mind a két elmaradt mérkőzés közrejátszott a folytatásban. A tavaszi szezonunkba az ajkai vereség nem is illett bele. Abszolút motiválatlan volt a társaság, lehetett rajtuk érezni, hogy megvan a harmadik hely, s nem igazán akartak megfeszülni a három pontért.

– Összességében elégedett a bronzéremmel?
– Ha azt nézzük, hogy a Kaposvár a megyei első osztályból jutott fel, a csoportban volt egy kimagaslóan erős Győr, egy NB II.-ből kiesett Ajka és egy fantasztikus szezont produkáló Érd, akkor azt lehet mondani, hogy a harmadik hely és az elért pontszám is reális.

– Voltak olyan játékosok, akik az edzőtábor és felkészülési találkozók után is maradtak a csapatnál, de nem igazán kaptak szerepet, pedig ősszel meghatározó tagjai voltak az együttesnek.
– Lemondtunk azokról, akiken nem éreztük azt a motivációt, amivel hosszú távon sikeres lehet a csapat.

Hujber Tamást megtartanák

A következő szezonban már 16 csapatos lesz a harmadosztályú bajnokság. Arra a kérdésre, hogy mire lehet képes a Rákóczi Artner Tamás a következőképp felelt: – Olyan játékosok távoznak, akik kevesebb lehetőséget kaptak és nem tudták bebizonyítani, hogy tudnának segíteni. Lehetőség szerint azokat tartottuk meg, akik sokat játszottak, minőséget képviselnek, mentálisan és futballtudásban is alkalmasak arra, hogy jövőre megnyerjük az NB III.-at. Nem hiszem, hogy erősebb lesz a 16 csapatos bajnokság, de az biztos, hogy a kevesebb mérkőzés miatt jobban kell figyelni, nem lehet annyi pontot elhullajtani. Az is biztos, hogy kiegyensúlyozottabb lesz, kevesebb csapat fog a kiesés ellen küzdeni, most elég sok tartozott ebbe a kategóriába. Úgy érzem, hogy azokkal a játékosokkal, akiket szeretnénk megszerezni a Kaposvár lesz a bajnokság toronymagas esélyese. Hujber Tamást szeretnénk megtartani, de az MTK kezében van a döntés. Mivel a csoport gólkirálya lett, biztos, hogy magasabb osztályban próbálják meg szerepeltetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!