Sport

2017.06.14. 17:58

Tízezer próbázót várnak a Balaton-átúszásra

Tízezer bátor próbázót várnak a július 1-én, szombaton esedékes (a tartaléknap vasárnap, illetve a következő két hétvége) 35. Lidl Balaton-átúszásra – hangzott el Budapesten a Hotel Aquincumban tartott sajtótájékoztatón. A nagy próbán Mányoki Attila óceánúszó-világrekorder, Erdei Zsolt egykori profi világbajnok ökölvívó, több olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint a világbajnokságra készülő hosszútávúszó válogatott tagjai is részt vesznek, de eljön Boglárra Risztov Éva olimpiai bajnok úszónő, a Lidl nagykövete, valamint Sárfalvi Péter világ- és Európa-bajnok öttusázó is.

Fenyő Gábor

Óriási turisztikai lehetőség van a Balaton-átúszásban

A kormány célja, hogy népszerűsítse a szabadidősportot, ezen belül is az Olimpiai Ötpróbát, amelynek szerves része a 35. Lidl Balaton-átúszás – mondta a fővárosi sajtótájékoztatón Révész Máriusz kormánybiztos, tízszeres Balaton-átúszó. – Azért dolgozunk, hogy a fiatalokat és az időseket felállítsuk a számítógép elől, s rábírjuk őket némi mozgásra, sportra. A Balaton-átúszásban óriási turisztikai lehetőség rejlik. El kell érnünk, hogy a nyugati országokból, Ausztriából és Németországból még többen jöjjenek a Balatonhoz, ismerjék meg az értékeinket. Az indulók száma már többször is átlépte a tízezret, s nem tartom elképzelhetetlen, hogy idővel 15 ezren tempóznak majd szorgalmasan a magyar tengerben.
– Az lenne az ideális, ha az emberek minden nap sportolnának, ám ettől még messze vagyunk – folytatta Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, egykori négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok öttusázó. – Az mindenesetre biztató, hogy míg öt évvel ezelőtt a felnőtt lakosság csupán öt százaléka sportolt rendszeresen, ez most felkúszott 15 százalékra. Nekem egyébként eddig kimaradt a Balaton-átúszás. Még öttusázó koromban kicsit besokalltam a víztől, de most visszaszokok, s jövőre én is elrajtolok.

„A Balaton-átúszás a szívem csücske”

– Az egészségtudatos táplálkozást és ezzel együtt az egészséges életmódot propagálja a Lidl – mondta Tőzsér Judit, a névadó Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője. – Hasonlóan gondolkodunk, mint a Balaton-átúszás szervezői és résztvevői, s a kettő most találkozott egymással. Ez az első a Lidl Magyarország életében, amikor olyan sporteseményhez adja a nevét, amely ezreket mozgat meg, s ezért is választottuk nagykövetünknek Risztov Évát.
– A Balaton-átúszás a szívem csücske – árulta el Risztov Éva olimpiai bajnok úszónő. – Először 2009-ben vettem részt a Balaton-átúszáson, s ennek hatására döntöttem úgy, hogy visszatérek a versenysporthoz hosszútávúszóként. Eddig egyébként háromszor tempóztam át Révfülöpröl Balatonboglárra. Most is ott leszek majd, s a tanácsaimmal segítek próbálni.

A legfontosabb, a biztonság

– Évek óta segítek a tanácsaimmal a minél eredményesebb felkészülés érdekében a leendő és a már többszörös Balaton-átúszóknak egyaránt – tette hozzá Mányoki Attila óceánúszó-világrekorder, aki 2008-ban hosszában is átszelte a magyar tengert Kenesétől Keszthelyig, ami 80 kilométer.
– Még 1998-ban úsztam át először a Balatont – nosztalgiázott Erdei Zsolt. – Akkor műtötték a vállamat, az orvosom pedig azt tanácsolta, hogy a sikeres és gyors rehabilitáció érdekében ússzak. Amikor mondtam neki, hogy átúsztam a Balatont, azt mondta, te megőrültél...
– Amikor első alkalommal meghirdettük a Balaton-átúszást, 365-en tempóztak kitartóan. Egyre csak nőtt a bátor próbázók száma, s már háromszor is átléptük a bűvös tízezres határt – emlékezett vissza Szántó László, az Aranyhíd Balaton-Átúszó Sport Kft. ügyvezetője. – Ez nem verseny, sokkal inkább vírtus: a próbázók 97 százaléka amatőr. Éppen ezért mindig is a biztonságot tartottuk a legfontosabbnak.



– Érdemes előre nevezni, hiszen így pénzt és időt is megtakaríthatunk – mondta amolyan zárszóként Máth István, a rendező Budapest Sportiroda (BSI) egyik ügyvezetője. – A nagy próbára két tonna almával, 400 kg szőlőcukorral, ötezer adag teával és közel 13 ezer palackos ásványvízzel készülünk.
A 35. Lidl Balaton-átúszást több olimpiai bajnok vízilabdázó is bevállalja, s jönnek a világbajnokságra készülő hosszútávúszó válogatott tagjai is. S hogy mennyire „kortalan" a Balaton-átúszás, arról elég legyen annyi: az eddig nevezettek között 80 éves úr és 78 esztendős hölgy a rangidős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!