motocross

2019.04.15. 15:41

Dagonyáztak a sárban a motorosok

Vendégmarasztaló sár és iszonyatosan nehéz pálya várta a versenyzőket a MAMS Nyílt Nemzeti GOLD FREN – MOTO COMPLET Senior-Junior Motocross Bajnokság második fordulójában, Zselickislakon.

Klein Péter

– Oda nézzen, ő ott az unokám – mutatott rá egy önfeledten a pocsolyában ugráló kislányra id. Németh Kornél, a verseny főszervezője.

– Ő legalább élvezi ezt az időt – válaszoltam, mikor felléptem a többször magyar bajnok motocross versenyző mellé a traktorba, mellyel a parkolóban ragadt autókat húzta ki a sárból.

– Az időjárás nem volt kegyes hozzánk – folytatta id. Németh Kornél. – Mondhatnám azt is, hogy ennél rosszabb nem is lehetne, de a jó oldalát kell nézni a dolognak. Azok a versenyzők, akik akár egy kört is mentek a pályán egy hasznos tudás birtokába kerültek. Úgy gondolom, hogy Magyarországon a morocross elpuhult. Ez egy borzasztó hasznos verseny volt a gyerekek számára, a kilátogató nézők pedig jól szórakozhattak, hiszen egy olyan show-t kaptak, ahol láthatták, hogy mit lehet csinálni vízszintes és függőleges helyzetben egy motorkerékpárral. Számunkra nem a legnyereségesebb versenye volt, de mégis hasznos. A legkisebbek 50 és 65 ccm-es futamokat el kellett halasztani, mivel a gyerekek nem tudtak körbe menni a pályán. Sajnos a többi kategória meg lett tartva, amit mindenki élvezett a versenyzők kivételével. A beharangozott retro futam is elmaradt, az időjárás miatt. Bízom benne, hogy ha rendben tudjuk tenni azt a közeget, amit most lenulláztunk, akkor a következő verseny, egy felnőt bajnoki futam lesz Zselickislakon.

A felázott pályával még a legrutinosabb versenyzőknek is meggyűlt a bajuk.

– Ez egy rettentően nehéz verseny volt, melyen a versenyzőnek miden tudására szüksége volt, hogy egy ilyen sáros, nehéz talajú pályán végig tudjon menni – mondta Kamarás Károly a szuper senior kategória nyertese. – A pályafutásom során volt már ilyen, például a 80’-as évek végén Cserénfán, vagy ’85-ben Kiskunlacházán a bajnoki fordulók során. Inkább a pályával küzdöttünk, mint az ellenfelekkel. Kétszer én is elestem, a motor közel kétszáz kilós ilyenkor, alig lehet felállítani. Aki csak végigment ezen a pályán, gratulációt érdemel, hiszen bizonyította, hogy szereti ezt a sportágat.

 

– Évente párszor becsúszik egy-egy ilyen verseny, amikor nem arra figyelünk, hogy a tempót növeljük, hanem arra, hogy stabilak maradjunk – fogalmazott Kiss Márk, az UMX kategória győztese. – Végig stabilan versenyeztem, egy kisebb megingásom volt, de abból gyorsan fel tudtam állni. Az első fordulóban harmadik, most pedig első lettem, így vezetem a kategóriámat.

– Mindig más a pálya körről-körre – mondta a verseny után ifj. Németh Kornél, többszörös magyar bajnok versenyző. – Folyamatosan figyelni kell, mert sokan esnek el, így folyamatos a balesetveszély. Elég emberpróbáló dolog, de nekem ez nem újdonság, mivel több mint tíz éve versenyzem enduro kategóriában is.

Eredmények

MX 85 ccm: 1 Técsi László Márk (M és Társa Szabadidő SE), 2. Béres Szabolcs (Sandviken CS.S.E. Békéscsaba).

MX1: 1. ifj. Németh Kornél (Danuvia 125 SKE), 2. Jakab Dávid (Gastro-Vino Ritzo-Brill MX Team), 3. Komáromi Zalán György (Danuvia 125 SKE).

MX2: 1. Wimmer Sándor Bence (HTS KTM Team).

UMX Open: 1. Kiss Márk (HTS KTM Team), 2. Sütő Milán (Danuvia 125 SKE), 3. Győrffy Mátyás (REMX Motocross SE).

Senior amatőr: 1. Gyergyek Dusán (Langer Motorsport Zomba), 2. Brunner Krisztián (Danuvia 125 KSE).

Senior extra: 1. Lánger József (Langer Motorsport Zomba).

Super senior: 1. Kamarás Károly (KTM Kecskemét).

Az eredményeknél csak azokat a versenyzőket tüntettük fel, akik teljesítették a futamuk legalább 75 százalékát, így bajnoki pontokat szereztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában