jegyzet

2018.11.28. 06:30

Lóvá tevők

Fábik Tibor

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatójának múlt heti összegzése szerint az évben eddig tizenegy hazai pozitív eset volt, de Tiszeker Ágnes megjegyezte, nem biztos, hogy az év végén is ez lesz majd a végeredmény. A szervezet honlapján fellelhető kimutatás szerint a tizenegy esetből kettőnél egyébként gyógyá­szati célú mentesség miatt nem történt doppingvétség, négy ügy még folyamatban van, eddig öt versenyzőt meszeltek el.

Két eset kínosan érintette a Magyar Olimpiai Bizottságot is, az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztiánt másfél, míg az Európa-bajnok kajakos Mozgi Milánt négy évre tiltották el. A büntetési tételekből kitetszik, utóbbi vétke a súlyosabb, korábban már nyilvánosságra került, hogy a mintájában EPO-t mutattak ki, Pars Krisztián nem teljesítményfokozó szerrel akadt fenn a rostán.

A 2017-es évben amúgy tizennégy hazai doppingesetet tártak fel, ebből tizenhárom eltiltást vont maga után (a világbajnoki és Európa-bajnoki-ezüstjétől megfosztott kajakos Horváth Bencét négy évre vonták ki a forgalomból), vagyis nagyjából stagnál a helyzet.

Ám nem lehet elmenni amellett, hogy a géndoppingra egyelőre nincs megbízható leleplező módszer, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is a sötétben tapogatózik.

Tiszeker Ágnes is csak a reményét fejezhette ki, hogy

a komoly laboratóriumi hátteret igénylő géndopping ma még szervezett szinten nincs jelen Magyarországon, talán sportolói szinten sem,

ám a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint előbb-utóbb hozzánk is elérkezik. S ez bizony az olimpiai sportágakban hatványozottan bűnbe esésre csábíthat.

A három idei, még folyamatban levő ügyben aligha ilyesmiről van szó. Doppingvétséget követett el egy golfozó, egy jet-skis – aki nem a hajóját, hanem saját magát tunigolhatta fel – és egy ló is. Személyiségi okokból utóbbi nevét sem hozták nyilvánosságra, de ennek a történetnek elég nagy visszhangja volt, pár kattintással rábukkanunk az interneten.

A Nemzeti Vágta szervezői a Kishuszár-futam győztesét, a lovát, a csapatvezetőt és a tulajdonost is két évre eltiltották a rendezvénytől doppingvétség miatt. Az érintettek szerint az istállóban történhetett „valami”, ami miatt a táltos vértesztje pozitív lett.

Kétségkívül hallottunk már efféle ármánykodásról a lósportban, de a védekezésben ne vessük el azt a lehetőséget sem, hogy szennyezett volt a zab, esetleg a paci jóhiszeműen ott legelt, ahol nem lett volna neki szabad.

Különben arra kell gondolnunk, hogy a lónak négy lába van, de ő is megbotlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!