Vélem-én

2014.07.20. 15:28

Bringára fel!

Tegnapelőttől érvényes a Kresz-módosítás, amiről első olvasásra azt hittem, valamiféle internetes beugratás: „ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében alkohol”.

Fónai Imre

Ahogy forrni kezdtek az újborok, a rendőrök is megjelentek „menetrend szerint” a kiliti szőlőhegy tövében, a lefelé vezető út aljában és leginkább a biciklivel közlekedő borosgazdákra „vadásztak”.

Ennek azonban vége, sőt, már tegnapelőttől érvényes a Kresz-módosítás, amiről bevallom, első olvasásra azt hittem, valamiféle ma divatos internetes beugratás: „ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol”. Azaz: fő- és mellékutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista „biztonságos vezetésre” képes állapotban tudja hajtani kétkerekűjét.

Bármit is jelentsen ez az állapot, például hogy a saját testi épségére, vagy az úton közlekedőkére tekintettel kell a „biztonságos vezetésre képes állapotot” érteni, és bármilyen módszerrel is ellenőrzi ezt a jövőben a rendőrség (például így: „Na leheljen rám Józsi bátyám, aztán kerekezzen itt előttem száz métert, de egyenesen ám, nehogy dülöngéljen itt nekem!”), sehogy sem tudom beilleszteni az utóbbi idők módosításainak sorába, hiszen leginkább drasztikus szigorításokkal voltak kénytelenek szembenézni az utakon közlekedők, elsősorban persze az autósok. Amit mindig a baleseti statisztikákkal indokoltak az illetékesek, éppen a bringások esetében is, amikor kötelező lett a fényvisszaverő prizmától a csengőig mindenféle kiegészítő kütyü.Egyelőre nem hallani, hogy „Brüsszel nyomására” volnánk kénytelenek hirtelen ilyen engedékenynek lenni, így csak arra tudok gondolni: a cél a sportos életmódra szoktatás, a kerékpározás népszerűsítése, az „igyál és tekerj” jelszó jegyében. Hát akkor: bringára fel!

 

Ezek is érdekelhetik