Vélem-én

2016.05.30. 05:02

Ovi vagy foci?

Óvoda vagy futballklub? Iskolatej vagy stadionok? Harmincmillió forint sorsáról döntött a siófoki képviselő-testület: a polgármester óvoda-felújításra adta volna, a többség a futballklubnak szavazta meg.

Fónai Imre

A minap írtuk meg, hogy nincs elég pénz iskolatejre, így a „gazdagabb” járások, mint például a siófoki és a fonyódi, kimaradnak a programból, miközben a jövő évi költségvetésben még növelték is a sportra, így a stadionépítésre szánt milliárdokat.
Rossz a kérdésfelvetés; óvoda és futball, iskolatej és sport, így volna ideális, én azt szeretném, ha az állam még egy olimpiarendezésbe se rokkanna bele, az önkormányzatok pedig jó szível tudnának egy-egy sikeres helyi sportklubot támogatni.Hangulatkeltés, demagógia, populizmus, alma-körte összehasonlítása – ezt szokták mondani (mondott hasonlókat a siófoki képviselő-testületi ülésen is a futballklub támogatását előterjesztő tanácsnok) a gyakran hallott összevetésre, hogy „hány lélegeztetőgépre futná vajon egy stadion árából?”. Szerintem meg a ködösítés helyett egyértelműen kéne fogalmazni helyi és állami szinten is, hogy kinek mi az előbbre való.

Önkormányzati szinten egyébként nem lehet már messze az idő, amikor az efféle kérdésfelvetés (óvoda vagy futballklub?) elveszíti aktualitását. A legfrissebb hírek szerint ugyanis a jövő évi költségvetés egyfajta szolidaritási adót vonna el a nagyobb adóerőképességű településektől az állami iskolafenntartásra, gyaníthatóan azoktól az önkormányzatoktól, amelyeknél ma még ilyen kérdések egyáltalán fölmerülhetnek. Sőt, jövőre csökken a Balatonnál csak kúrtaxaként ismert idegenforgalmi adóhoz biztosított állami hozzájárulás is.

Amikor majd valósággá válik az egyre jobban körvonalazódó elképzelés, az
önkormányzatok totális gyámság alá helyezése, amikor egy önkormányzat nem lesz már több, mint ma egy településfenntartó gamesz, akkor már valóban csak nosztalgiázni lehet majd, hogy valaha ilyen időket is éltünk: a kaposvári kosárklub rendre vészhelyzetet jelent, s a város utal.

Óvodafelújítás vagy fociklubtámogatás, Siófokon meg erről megy vita. Az állam e helyett majd eldönti maga, melyik sportklubot érdemesíti támogatásra. Esetleg sportadó címen még el is vonja, hogy legyen miből.

Harmincmillió forint sorsáról döntött a siófoki képviselő-testület: a polgármester óvoda-felújításra adta volna, a többség a futballklubnak szavazta meg. Fónai Imre -->

Ezek is érdekelhetik