Minden napra Balaton

2020.07.03. 09:00

Saját termesztésű növényeiket kínálják a Balatonnál

Egy mintaültetvényt is létrehoztak tucatnyi szőlőfajtákból a Mathiász János Szakgimnázium balatonboglári tankertjében. A tanulók a nyári gyakorlaton nem unatkoznak, számos teendőjük akad a szabadban.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Piroslik a muskátli, zöldellnek a szúnyogriasztó növények és már érnek be a paprikák és a paradicsomok a Mathiász János Szakgimnázium balatonboglári tankertjének fóliáiban. Az újhagyma és a saláta már elfogyott.

– A muskátlit keresik most a legjobban, de a színes egynyári virágok is kelendőek – mondta el Demeter Luca, miközben öntözte és gazolta a növényeket. A tanuló hozzátette: a kertészeti szakmák közül a szőlészet érdekli a legjobban. – Az anyatövekből dugványról szaporítunk egynyári virágokat és szobanövényeket, amelyeket kedvezményesen megvásárolhatnak nálunk – mondta el Varga Zsuzsa, mérnöktanár. A virágok nagy része már elfogyott, az állandó vásárlók mellett turisták is érdeklődnek a növények iránt.

Egy mintaültetvényt is létrehoztak a szakiskola tankertjében. Az intézmény névadója, Mathiász János által nemesített tucatnyi szőlőfajtát hatféle művelési technikával gondoznak. – Nekem a kordonkaros művelés tetszik a legjobban, ha lesz otthon saját telepítésem, ezt fogom alkalmazni – mondta el Szabó Barnabás. A fonyódi diák azért választotta a szőlész-borász szakot, mert szeretné megtanulni a borkészítés csínját-bínját.

A 2,4 hektáron mindegyik diáknak van egy sor saját szőlője is, amit maguk gondoznak a telepítéstől egészen a szüretig. A sorszámozott sorokat három éven át művelik, a képzés végére látniuk kell, hogy milyen munkálatokat és hogyan kell végezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!