Országos Jégkármérséklő Rendszer

2024.04.17. 17:30

Megfelezte a jégkárt, hogy ezüst-jodiddal lövik a viharfelhőket

Beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját. Somogyban április 15-étől ötvennyolc manuális és négy automata talajgenerátor működik.

Góz Lilla

Mindent lepróbáltak múlt hét pénteken a hatvankét somogyi helyszínen, hogy működik-e a jégelhárító rendszer és a telefonon is érkeznek-e az értesítések. Szilágyi Lászlóné harmadik éve működteti Bőszénfán a talajgenerátor rendszert.
– Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből költöztünk ide és a polgármester keresett meg minket azzal, hogy vállaljuk el a működtetést, mert a korábbi kezelő abbahagyná – mondta Szilágyi Lászlóné. Hozzátette: a tanfolyamot családja mindhárom tagja elvégezte, így bármelyikük képes kezelni a generátort. – Ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetünk el, ami feláramlik a felhőkbe, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét – mondta el lapunknak a talajgenerátor-kezelő. – A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, de garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. 
A hedrehelyi Polotár Róbertné öt éve üzemelteti a talajgenerátort. – Tavaly a júliusi időszakban volt a legtöbb esély a jégeső kialakulására – mondta a hedrelyei jégelhárító, aki az elmúlt évben nagy elismerésben részesült. Az ország legjobb generátorkezelőjének választották. – Április 15-től szeptember 30-ig tart a szezon. Egy mezőgazdasági vállalatnál dolgozom, közel az otthonomhoz, így azonnal haza tudok futni és bekapcsolni a generátort, amikor szükséges – mondta. 
Somogyban április 15-étől ötvennyolc manuális és négy automata talajgenerátor működik. A NAK által kiépített rendszernek az idei immár a hetedik üzemelési éve, működtetéséhez a kormány a költségvetésből évente kétmilliárd forintot fordít. 

Csaknem ezer ponton védekeznek 

A jégesők elhárítására költött minden forint 33 forintnyi értéket óv meg. Ez 66 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent évente. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. A generátorokat 2023-ban – április 15. és szeptember 30. között – 96 napon 176 639 üzemórára kellett bekapcsolni. A gazdálkodók 2023-ban csak 30 678 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában