Önkormányzatok helyett jön a KÜSZ? Kiszivárgott a titkos elemzés

2016. február 11. 16:42 , Legutóbb frissítve: 2016. február 11. 17:09 Fónai Imre
Helyi hivatalok megszüntetése, önkormányzati testületek, polgármesterek önállóságának csorbítása, az önkormányzatok szoros kormányzati kontroll alatt tartása – sok más mellett ez áll egy, a döntéshozók számára készült, nem nyilvános, de kiszivárgott stratégiai jelentésben, mely az önkormányzati rendszer jövőjét vázolja föl 2020-ig.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„A rendszerváltást követően az önkormányzati önrendelkezés következtében a települési hivatalok sokféle megoldást alakítottak ki, melyeket nagyon nehéz egységesen vezérelni, hatékonyan működtetni. Ennek eredménye óriási eladósodottság, korrupció, átláthatatlan, nem hatékony működés lett”– áll a „Hatékony helyi közigazgatás” címet viselő elemzésben, mely elkezdett körözni az elmúlt napokban az önkormányzati emaileken.Lapunkhoz a Jobbik siófoki szervezetétől jutott el a tanulmány, melynek minden oldalán ott virít felkiáltó jelekkel: „Nem publikus, nem jóváhagyott!”
Cél a szabványosítás, a kontroll, a centralizálás – határozza meg az elemzés. „A központi ASP biztosítja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek”. Az ASP egy olyan az elektronikus ügyintézési rendszer, amit 2015-ben kezdtek el kísérleti módszerekkel bevezetni több önkormányzatnál is, és amit idén országossá bővítene a Belügyminisztérium. Azt írja az önkormányzati szférában máris nagy visszhangot keltő titkos anyag, hogy „létrehozhatók olyan központok, ahol nagy hatékonysággal elvégezhető azok a feladatok, amelyeket most a helyi hivatalok végeznek”. És ezt is: „Nem az önkormányzat, mint politikai rendszer megszűnéséről van szó. A polgármester, a képviselő-testület változatlanul megmarad, csak a hozzá kapcsolódó jelenlegi helyi hivatali tevékenység centralizálásáról (kis és közepes hivatal esetén a megszűnéséről) van szó”. 

A tanulmány szerint „az önkormányzati korrupció és eladósodási hajlam nem csökkent”, ezért is fontos „a döntéshozó és végrehajtó teljes szétválasztása. Jelenleg a vezető korrupciójához a saját beosztottjai asszisztálnak, amennyiben azonban a polgármester, a képviselő-testület elveszíti a hátországát, nem lesz képes a korrupcióra, mert a távoli ügyintéző, pénzügyi ellenjegyző teljesen független”. A nem publikus, ismeretlen helyen készült anyag nem titkolja: jelentős ellenállással kell számolni, hiszen a hivatali vezetők elveszítik hatalmukat, a dolgozók pedig az állásukat. De „az önkormányzati vezetőknek le kell gyűrniük az ügyintézők ellenállását”. Az ütemterv szerint egyes hivatali feladatok átkerültek/átkerülnek a kormányablakokhoz, 2016 végére az ASP-rendszer bevezetésével megvalósul a hivatali tevékenység szűkítése, 2017 feladata a hivatalok erőteljes összevonása, a központi kontroll és ellenjegyzés kialakítása.

A 2018-ast és a 2019-est csak mint választási évet titulálja a stratégiai elemzés, majd 2020-ban „a létrehozott központi ügyintézési szolgálat (KÜSZ) átveszi a helyi hivatalok feladatait”. Megjegyzi: „a központi program EU-finanszírozású, öt évig biztosan használni kell, ha tetszik, ha nem”.

„Öt-tízezer alkalmazott munkabére takarítható meg

A stratégiai elemzés az ASP teljes körű bevezetését javasolja, így a számítások szerint „öt-tízezer alkalmazott (jegyző, középvezető, ügyintéző, stb.) munkabére és közterhei megtakaríthatók”. S „a hivatali tevékenység kiszervezése a hivatali épület értékesítését, vagy egyéb hasznosítását is lehetővé teszi”. Fontos érve a javaslatcsomagnak, hogy „amennyiben a közbeszerzések és szerződések ellenjegyzése központilag történik (KÜSZ), gyakorlatilag lehetetlenné válik a helyi korrupció”. Az elemzés úgy véli, szinte már csak ez az eredmény is indokolhatja a bevezetését, mert a helyi választópolgár felé „jól eladható”.

Kockázatot lát viszont a nagy településekben, hiszen „ők képesek felismerni, hogy adataik közvetlen központi hozzáférése milyen korlátozásokat, kockázatokat jelent számukra”. Ám „a városok meghatározók gazdasági és politikai értelemben is. Ha a városok kimaradnak az ASP-ből, akkor az egész koncepció értelmét veszíti”. Végül két dolgot tart különösen fontosnak: 1. Minden eszközzel tagadni kell, hogy a központilag üzemeltetett adatbázis lehetőséget ad a közvetlen kontrollra; 2. Az ASP-szerződések megkötésekor a polgármestereknek ne legyen tudomása a következő fázisról, a hivatal kiszervezéséről, hiszen ez esetükben „a munkájukat feltétlenül támogató kollégák elvesztését jelenti”.


A belügyi tárca nem tud róla

A Belügyminisztérium csak a híradásokból értesült a dokumentum létezéséről – ezt válaszolta csütörtökön a szaktárca a 444.hu kérdésére. Kiürülő hivatali épületek, feleslegessé váló jegyzők? – kérdeztük egy nagy tapasztalatú somogyi hivatalvezetőtől, aki a stratégiai jelentést olvasva így reagált: – Egyrészt nem vagyok meggyőződve az elemzés hitelességéről, másrészt vannak benne előremutató dolgok, és szakmai bukfencek is. Egy tény: nem egyeztették az önkormányzatokkal. Az ASP nem ördögtől való, már tavaly több somogyi önkormányzat bejelentette csatlakozási szándékát. Az reális igény, hogy legyen egységes ügykezelés az országban, ha az önkormányzatok az állam pénzét használják. Logikai bukfenc viszont: minek alkották meg az új önkormányzati törvényt, ha azzal ellentétesek ezek a törekvések?

 

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Önkormányzatok helyett jön a KÜSZ? Kiszivárgott a titkos elemzés

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mészáros Família Zrt.-t játszik Pakson

nol.hu A paksi erőműben is végezhet építési munkálatokat Mészárosék cége, amely a felcsúti Makovecz stílusú kazánházat is felhúzta.

Drónfelvételen a földrengés elképesztő pusztítása

nol.hu A számadatoknál sokkal beszédesebb ez a szívszorító videó.

Azt sem tudta, kit jelöl, amikor Bayert lovagkeresztre jelölte

nol.hu „Én nem olvastam a publicisztikáit, csak a Gulag-témával kapcsolatos dolgokra figyeltem” – nyilatkozta lapunknak Pintér Jolán.

Fesztiválon kapott stroke-ot a Barátok közt egykori szereplője

Fesztiválon kapott stroke-ot a Barátok közt egykori szereplője

Halász Gábor évekig játszotta Hoffer Misi szerepét.

És az Ön szemét be tudja csapni ez a videó?

Az optikai illúzió csodáit 3D-s miniszobrokon mutatja be egy művész.

Obamát is beszippantotta a virtuális valóság

Látszólag a Fehér Házban nézelődik, de igazából máshol jár.

Izrael: Nikolics évi 1 millió euróért ír alá a Maccabi Tel-Avivhoz – sajtóhír

Izrael: Nikolics évi 1 millió euróért ír alá a Maccabi Tel-Avivhoz – sajtóhír

Az eddigi hírek alapján hét országban és tíz csapatnál került szóba a csatár megszerzése.

F1: Räikkönen az élen, a Mercedes csak az 5. helyen

Hamilton egy gyors kört ment, meg is előzte vele Rosberget, aki csak a 7.

A maratoni futó dédnagymama, akivel versenytársai szelfiznek

Sztarenszky Tiborné 80 évesen futotta le a római maratonit.

Dárdai Pál: Feltettem a kezem az Európa-liga-kiesés miatt

Dárdai Pál: Feltettem a kezem az Európa-liga-kiesés miatt

Berlini fejlődés: „Egy éve biztos búcsúzóként emlegettek minket, ezúttal »csak« kiesőjelöltként.”

DVTK: visszatért az előző szezon házi gólkirálya – hivatalos

„Elég kacifántosra sikerült ez a nyári szünet. (...) Ezt nyilván nem így terveztük.”

NB I: az izraeli bajnok ajánlatot tett az Eb-t megjárt védőért

Korhut Mihály légiósként is kipróbálhatja magát • A kérő az El-csoportkörben szerepel.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér