Autó-motor

2010.04.30. 15:04

Erdélyi Mónika és Hujber Feri is a fair közlekedésért kampányol

Idén is számos híresség adja nevét és arcát a Fair vezető programhoz, amihez bárki csatlakozhat - és akár még nyerhet is.

BAMA

Idén harmadik alkalommal indul útjára a Fair vezető program. A békés, előzékeny és fair közlekedés megvalósításához ezúttal is számos híresség csatlakozott. Többek között Erdélyi Mónika, Szilly Nóra, Terecskei Rita, Hujber Ferenc, Dzsudzsák Balázs, Lévai Balázs és Lajcsi adta arcát a pozitív kezdeményezéshez.

A közlekedés nem magánügy, mindannyian részt veszünk benne, mindenkinek van véleménye róla. Beszélgetéseink témája, mérgelődésünk tárgya, örömforrás és veszélyes üzem is egyben. Éppen ezért fontos folyamatosan felhívni az emberek figyelmét arra, hogyan lehet zökkenő-mentesebbé, biztonságosabbá tenni a közlekedést. Ezt tűzte ki célul az idei Fair vezető kampány is, amelyhez számos híresség csatlakozott. Többek között az RTL klub népszerű műsorvezetője, Erdélyi Mónika.

„Jobban kellene figyelnünk egymásra az utakon. Ez lenne a legfontosabb, hiszen az utakon a legtöbb bajt az okozza, ha valaki önző módon közlekedik és nem vesz tudomást arról, hogy rajta kívül más is van. Én lendületesen vezetek, de eddig egyetlen egyszer volt balesetem. Nem én hibáztam, belém jöttek. Úgy gondolom, nem elég, hogy valaki tudja a KRESZ-t és ismerje az autóját, a tolerancia és az odafigyelés ugyanolyan fontos.” - árulta el a Reggeli műsorvezetője.

A motorral és autóval egyaránt közlekedő Hujber Ferinek már volt igen fájdalmas tapasztalata is, ezért különösen fontosnak tartja ezt a kampányt.

„Szenvedtem már balesetet, de az teljesen kivédhetetlen helyzet volt, zöld lámpánál rohantak belém. Nekem volt zöld a jelzés, épp indultam, mikor a kereszteződésben a másik irányból egyszerűen belém jött egy motoros. Tény és való, hogy jobban oda kell figyelni egymásra az utakon, különösen a biciklisekre és a motorosokra.” - mondta a színész-műsorvezető.

Lévai Balázs, a Déjá vu műsorvezetője a közösségi szellem erősítésében látja a megoldást.

„Régebben sokkal többet idegeskedtem, felhúztam magam a különböző közlekedési szituációkban. De rájöttem, hogy ilyenkor az élet más területein szerzett feszültségeket vezetjük le, amelynek nem ez lenne a megfelelő módja. Bár továbbra is lendületesen vezetek, de igyekszem nem száguldozni. Úgy vélem, ez egy társasjáték, ahol mindenkinek oda kell figyelni a másikra. A többiek hibáit korrigáljuk, ám előfordulhat, hogy valaki más az én hibáimat kénytelen kivédeni. Mindenki azt gondolja magáról, hogy jól vezet, azonban senki sem hibátlan, s ezt figyelembe kell venni.” - árulta el a Poén TV műsorvezetője.

A tavalyi Fair vezető kampány sztárfutamának győztese, Terecskei Rita úgy érzi, még mindig van hova fejlődnie a magyar sofőröknek.

„Sofőrként és utasként is rengeteg kilométer van mögöttem és sajnos az a tapasztalatom, hogy még mindig nagyon sokan figyelmetlenek és felelőtlenek. Mindenképp szükség van az ilyen kezdeményezésekre, mint a Fair vezető kampány, hiszen az emberek hozzáállásán kellene változtatni. Ha a vezetők nem csak magukra figyelnének, akkor nem lenne ennyi baleset, ennyi feszültség és agresszió az utakon.” - mondta a Zanzibar énekesnője.

Aki egyetért a Fair vezető kampány célkitűzéseivel, az idén is a Fair vezető matrica kiragasztásával fejezheti ki elkötelezettségét. Összesen 225 ezer matrica talál majd gazdára, aki pedig regisztrálja magát a www.fairvezeto.hu oldalon, értékes nyereményekre is szert tehet. Továbbá számos élményprogramra is lehet jelentkezni. A legszerencsésebb Fair vezetők a kampányban résztvevő hírességekkel közösen próbálhatják ki, mit tudnak egy vezetéstechnikai pályán, vagy épp hogyan veszik be a Hungaroring éles kanyarjait.

Kövesse Ön is a Fair vezetők öt pontját, ragassza ki járművére a matricát, tegyünk együtt a közlekedési morál javításáért!

A Fair vezető hat pontja, vagyis azok az alapvetések, amelyeknek betartását minden fair vezetőnek javasoljuk.

1. Előzékenység a többi közlekedővel szemben
2. A közlekedési kihágások elkerülése és az irányjelzés következetes alkalmazása
3. A biztonsági öv mindenkori használata
4. Kiemelt figyelem a gyerekekre, gyalogosokra, biciklisekre és motorosokra
5. Az agresszív magatartás elkerülése
6. Az ittas vagy bódult állapotban való vezetés mellőzése

További információ:
Ujvári Barbara
20/552-7761
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!