Hangyák a gatyában – a formaldehid allergiáról

A formaldehidet széles körben használja a mezőgazdaság és az ipar, elsősorban tartósítószerként, míg a gyógyászatban fertőtlenítőként ismert.

SONLINE

A formaldehid háztartási tisztítószerek alkotórészeként is gyakori, azok használatakor szabadul fel. Az erősen irritáló formaldehid allergiát, sőt rákos megbetegedést is okozhat. A nyári forróság előhozhatja az allergia tüneteit, ilyenkor a bőrrel közvetlenül érintkező ruhanemű tapadásának megfelelően jelentkezik kiütés, mert az izzadás kioldja az abban lévő formaldehidet. Az általa okozott égő érzést joggal hangyacsípésnek vélhetjük, a bőrpír és kellemetlenség sokáig fennállhat. A jelenség oka, hogy a ruházati ipar gyűrődésmentesítésre használja ezt kémiai anyagot, amely a ma kapható ruházati termékek szinte mindegyikében megtalálható.

Alapos áztatással a formaldehid legnagyobb mennyisége kimosható, különösen igaz ez az újonnan vásárolt ruhaneműkre, ezért minden új ruhát az első viselet előtt célszerű alaposan kiöblíteni. Mivel a formaldehid más, esetleg számunkra ismeretlen anyagokból is felszabadulhat, valamint azt nem mindig jelölik a ruhaneműn, ez az egyetlen megoldás, hogy elkerüljük az allergia kialakulását. Az allergia egyszerű rátevési próbával mutatható ki, melynek során az anyagot a bőrre helyezik, és napokon belül értékelik a bőr reakcióját. Szerencsés esetben a kiütés kezelés nélkül, magától is elmúlhat. Utóbbi esetben nem allergiáról van szó, hanem a formaldehid egyszerű irritáló hatása miatt kialakuló irritatív ekcémáról, ennek ismétlődése is ritkább. A panaszokat hűsítő borogatással csökkenthetjük mindkét esetben. Több napon túl fennálló tünetek meglétekor azonban célszerű szakorvoshoz fordulni a panaszokat esetenként súlyosbító házi kezelések helyett.

HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!