kereskedelem

2017.07.19. 06:08

KASZ: Nagyon időszerű lenne a bérek rendezése

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke szerint a többi ágazatnak is fel kellene zárkóznia a turizmushoz, különben eltorzul a munkaerőpiac − írja szerdai számában a Magyar Idők.

A munkavállalói oldal a kiskereskedelemben is kezdeményezi az ágazati párbeszéd bizottság összehívását annak érdekében, hogy a turizmus iparág mintájára az országosan kötelező bérminimumnál jóval magasabb fizetésekről állapodjanak meg a szintén létszámhiánnyal sújtott bolti területen.

Buday Pálné emlékeztetett arra, hogy a kiskereskedelemben nincs ágazati kollektív szerződés. Korábban készült ugyan egy tervezet, az azonban inkább a munkavégzés szabályaival volt kapcsolatos. Mint mondta, nagyon időszerű lenne a bérek rendezése, és az ágazati kollektív szerződés orvosolhatná a létszámhiányt, de legalábbis megállíthatná a folyamatos elvándorlást a boltokból.

A munkaadói oldal képviselői a lapnak azt jelezték: elismerik, hogy ebben az ágazatban is beszélni kell a bérekről, azonban szerintük annyira összetett a kiskereskedelem, hogy a kormány segítsége nélkül nem fognak tudni megállapodni a dolgozókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!