Közélet

2008.12.06. 15:41

Bugyiban, vagy anélkül? – fotómodellek, egészen közelről

A bugyi milyen legyen? – határozott kérdés egy tétova válasz előtt. – Nem is tudom, milyen lehetőségek vannak? – kérdez vissza a fotós bátortalanul, miközben az eddig meztelenül az objektív előtt didergő modell magára kap egy halványrózsaszín, selyem semmiséget, oldva némileg ezzel a munka és munka közti feszültséget.

Szűcs Tibor

Glamour, divat, akt, reklám – két fotós, Gáti Kornél és Posza Róbert szervezésében Fonyódon tartotta a  Sonline.hu első fotóhétvégéjét. A két ötletgazda szándékai szerint az amatőr fotósok lehetőséget kapnak arra, hogy szakmabeliektől tanulva lessék el a modellfotózás rejtelmeit; a sorozat szombaton indult, és minden bizonnyal jövőre több helyszínen – az elképzelések szerint Somogy különböző városaiban – folytatódik.



– Akkor legyen a fehér, és oda kellene ülni a bőrfotelbe, a fekete vászon elé – a döntés oldja a tanácstalanságot, a kendőzetlen keblek, a széttárt combok a lencsén keresztül hűvösebbé teszik a gondolkodást. A két lány profin hajtja végre a hasonló helyzetben csak most debütáló srácok és lányok akadozó iránymutató kéréseit.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fotómodellek, egészen közelről
[/caption]
[caption id="" align="alignright" width="298"] Bugyiban, vagy anélkül?
[/caption]– Nem az a lényeg, hogy egy modellt körbe állunk és lekattintunk öt szögből, aztán lesz belőle valami, ha szerencsénk van – hangzik a bevezetés a másik helyszínen, a fonyódi koktélbár hangulatos előterében, ahol a glamour-szekció dolgozik.

– Gondolkodni kell, de először kaptok egy jól megvilágított beállítást, utána viszont nektek kell kitalálni, mit szeretnétek a modelltől – engedi máris el a kezeket Gáti Kornél a Somogyi Hírlap és a Sonline fotósa, még mielőtt mindenki biztonságos utazásra indulna hétvégi felfedezéseiben.

Tizenegyen gondolták úgy, kipróbálják magukat a fonyódi találkozón. Talán meglepő, hogy két fiatal lány fényképezőgép mögül kívánta végigdolgozni a két napot. Mindketten a kaposvári Toldi gimnáziumból érkezetek a balatoni modell-bevetésre. Thomos Zoi művészeti irányban képzeli el felsőfokú tanulmányait, viszont ehhez a felvételi előtt nem árt egy kis gyakorlat, ezért gondolta, hogy a hobbifényképezésből továbbfejlődik, amint lehet. Lengyel Barbara viszont  szórakozásból tágítaná kíváncsiságát fényképezőgépének segítségével.

- Ágotát milyen ruhában szeretnétek látni? – kérdés az időjárás miatt a külső helyszínt elvesztő társaság bárba zsúfolódó részének, miközben a többiek a sportcsarnok különszobájában örökítik meg a ruhátlan szabadságot.
A divattal, reklámmal foglalkozó csapat két modellel folytathatja a szakadó esőnek köszönhetően, mert a harmadik csoportnak korán be kell fejeznie a szabadban, viszont így a dupla látvány dupla annyi beállítást enged, minimum.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Glamour, divat, akt, reklám
[/caption]
A szakmai érdeklődés intenzív mozgatásba indítja a két miniszoknyába és nyári topba öltöztetett lányokat irányító Méreg Bálintot, a televíziózással foglalkozó fiatalember csupán tudását mélyíteni érkezett Fonyódra, szerinte ebből a későbbiekben ő nem tud majd megélni. Hasonló véleményt fogalmazott meg Völgyesi Attila is, aki Békéscsabáról érkezett, szinté tanulni. A logisztikus először nem akarta elhinni, hogy egyáltalán létezik ilyen fotóhétvége, először azt gondolta, biztos valamilyen átverés a rendezvény. – Nekem a legfontosabb, hogy talán közelebb kerülhetek ahhoz a célhoz, hogy megtanuljak szépen fogalmazni a fényképezőgépem segítségével – mondja a békési fiatalember.

A modellfotózás legnehezebb része, ha valaki ilyesmivel akar foglalkozni, hogy viszonylag nehéz olyan hölgyeket találni, akik szívesen állnak félig, vagy egészen meztelenül a kíváncsi objektívek elé. Ebben volt igazán nagy segítség a fotóhétvége, hiszen a modellek – az aktot vállaló két hölgy, és a divat, galmour képek alanyai is – profinak számítanak szakmájukban.

A munka nem mehet a végtelenségig pihenő nélkül. Dia, a fázós és nem vetkőző modell nyakát kell helyretenni a mozdulatlanságból fakadó izomfájások miatt, majd a gyomor is megkordul, nem is csoda, a háromórás fizikailag is megterhelő élő szoborképzés kivesz az emberből.

Az ebédszünet ismerkedésre és az eddigi fotók válogatására, értékelésére is kiváló. Van miből szelektálni, senki nem kímélte a memóriakártyákat, ha már egyszer két napon keresztül lehetőség adódott a kattintgatásra. Sajnos az elégedetlenség az első fél nap után nagyobb, mint várták, de legalább kiderülnek a problémák is.
– Itt máshogy kellene bevilágítani, de az sem lenne baj, ha átmennénk a helyiség másik sarkába – jön a tanács a profitól. Szombaton a töltényhüvelyes bikinis divatbeállítás nyerte el a többiek legnagyobb elismerését, és Kornél sem fukarkodott, ha arról volt szó, neki Attila Ágiról készített közeli portréjára tetszett: „Egészen különös fény van mögötte nagyon jó!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!