MI és 5G

2019.01.17. 14:55

A digitalizáció esély és lehetőség a felzárkózásra

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt mondta, a digitális világot lehetőségként kell felfogni, amellyel fel tud az ország zárkózni a világhoz.

Forrás: Shutterstock

Parragh László a fennállásának 25 éves jubileumát ünneplő Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján úgy fogalmazott: a digitális világ kihívásaival minden nap, mindenki találkozik az élet minden szegletében, de talán nem mindig egyértelmű mindenki számára, hogy pontosan mi történik.

Az MKIK elnöke szerint nagy jelentősége van annak a kormányzati célnak, hogy a 2020-as évek elejére

Magyarország az EU tíz legfejlettebb tagjai közé kerüljön a mesterséges intelligencia, illetve az 5G fejlesztések terén.


Parragh László
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Parragh szerint a negyedik ipari forradalomnak is tekinthető információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök alkalmazása először feltehetően a közigazgatásban terjed el.

„Ahol algoritmust lehet felállítani, ott a digitális áttörés lehetősége óriási”

fogalmazott a kamara elnöke.

Szerinte ennek tipikus esete, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi, 24 ezres alkalmazotti létszámát 17 ezerre lehetett csökkenteni, miután az adóhatóság vállalta az adóbevallások elkészítését.

Az MKIK a Modern vállalkozások programjával veszi ki részét az alkalmazkodási folyamatból a digitális kihívásokhoz. A programban eddig 14 ezer céget tájékoztattak, kilenc ezret minősítettek, 570 fölött van azon társaságok száma, amelyek beszálltak a megvalósításba – közölte a kamara elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!