Friss kutatás

2019.03.23. 06:00

Az AI már a formatervezésben is dönt

Így változtatja meg az életünket a mesterséges intelligencia már az új termékek tervezése és gyártása során is.

Fotó: Shutterstock

A technológiai ipar gyártási dinamikáját egyre jobban meghatározó két tényező, a mesterséges intelligencia (AI) és az egyre fontosabbá váló formatervezés lehetőséget ad az iparág vezetőinek arra, hogy kísérletezzenek, optimalizálják és fokozzák az agilitást.

A Honor megbízásából készült, az Economist Intelligence Unit által végzett felmérésben a megkérdezettek 58 százaléka mondta azt, hogy a fejlesztések elsődleges mozgatórugója

az AI, ami minden más technológiát a háta mögé utasít.

Az iparági vezetők egyetértenek abban, hogy a mesterséges intelligencia révén a formatervek is egyre jobbá válhatnak. Az AI ugyanis a vállalatok kezébe adja a lehetőségét annak, hogy a vásárlói igényekre reagálva minden eddiginél pontosabban tegyék fontossági sorrendbe a fogyasztók ergonómiai és dizájnelvárásait.

Ezt támasztja alá a Honor elmúlt években mutatott izgalmas portfóliója is a Honor 8 különleges textúrájú és fénytörésű hátlapjával, meg a View20 Auróra Nanotextúra dizájnú hátlapjával és a „V-t formázó” fénytöréseivel.

A másik fontos eredmény a rugalmas anyagok használatának irányított fejlesztése: a tudósoknak hatalmas segítség a mesterséges intelligencia az új vegyületek felfedezésében, a megkérdezett technológiai vezetők 70 százaléka úgy látja,

2020-ra terjedni kezdhetnek a flexibilis okostelefonok, ami az anyagtudományok és az AI érdeme.

Alapvetésként elmondható, hogy a nagy adathalmok elemzése tette lehetővé a technológiai vállalatok számára, hogy felhasználóbarátabb funkciók kerüljenek a telefonokba és egyéb eszközökbe.

A komponensek és a végleges termékek egyaránt gyorsabban, jobb megtérülési rátával készülhetnek el. Az adatvezérelt elemzések kiemelt szereppel bírnak a technológiai fejlesztések során.

Ennek jelentős részét az AI térnyerésének köszönhetjük

Erre az egyik legkézenfekvőbb példa a gépi látás, amely a felhasználók számára segítség a világ felfedezésében. A View20 például több mint 100 élelmiszer azonosítására képes, megtippeli a tömegüket és kalóriát számol, illetve több mint 300 építészeti nevezetességet és 100 000 híres festményt felismer.

A technológia

az iparban is egyre nagyobb hangsúlyt kap

azáltal, hogy egy szoftver képes felismerni álló vagy mozgó helyzetben lévő tárgyakat, megteremtődik a lehetősége az automatikus eszköz- és szállítási vizsgálatoknak.

Ezek olyan eszközök a gyártó kezében, amelyekkel előre megjósolhatók, hogy mikor és hol fognak kialakulni logisztikai szűk keresztmetszetek, vagy hogy a potenciális eszközhibákat, melyek késéseket okozhatnak. Nem is beszélve azokról a programokról, melyek a gyártók minőség-kontrollját segítik.

Az Economist Intelligence Unit kérdésére a legfőbb előnyök közül a formatervezést emelték ki legtöbben a minőség, a költség és a sebesség előtt, ahol komoly előnyre tesznek szert a vállalatok az AI révén.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!