Mindörökké lájk

2019.03.08. 07:00

Halálunk után is fogja kezünket a Facebook

Van Facebook az életen túl? Már hogy is ne lenne, nagyon könnyen, akár napra nap belebotolhatunk.

Mert ahogy idősödik a Facebook felhasználótábora, a dolog egyszerre szomorú és groteszk velejárójaként mind gyakrabban lehet látni eltávozottak magára hagyott oldalain a jókívánságokat, amelyben a mit sem sejtő ismerősök

jó egészséget és hosszú életet kívánnak az elhunytnak.

Csípős nyelvek szerint egy hirdetésbevételből élő cégnek nem árthat meg, ha statisztikailag nem csökken az amúgy kétmilliárdnál is magasabb felhasználószám.

Pedig már régen kínál megoldást a közösségi oldal, hogy mi legyen a halálunk után az oldalunkkal: most pedig még kifinomultabb technikával kísérletezik.

Miként gondoskodik ma a Facebook?

Eljön a nap, amikor nem lehet lájkolni többé sem a komoly posztokat, sem a cuki kismacskás videókat. Jelenleg a közösségi oldal kétféle lehetőséget kínál – persze csakis azoknak, akik még időben, életükben gondoskodnak fiókjuk sorsáról.

Úgynevezett hagyatéki kapcsolattartót (Facebook Beállítások / Általános / Fiók kezelése menüpont) lehet kijelölni, aki elhunyta után eldöntheti, hogy felszámolja a fiókot, vagy emlékoldallá alakítja azt.

Ha az utóbbi mellett dönt, a profilon a személy neve mellett megjelenik az emlékére szó, s az elhunyt által megosztott fényképek, bejegyzések láthatóak maradnak a Facebookon azok számára, akikkel eredetileg is megosztotta.

(De ezek az oldalak többé nem jelennek meg olyan nyilvános helyeken, mint például a „Kit ismerhetek?” ajánlások és a születésnapi emlékeztetők között.)

A hagyatéki kapcsolattartó nem tud a nevében bejegyzést írni, és nem tudja megnézni az üzeneteit.

Már fejlesztik az emlékoldalt, csak kicsit furán

A Facebook bejelentette, s egyes felhasználói csoportoknak be is vezetett egy új funkciót. Lényegében arról van szó, hogy lehetővé teszik az ismerősöknek, hogy üzeneteket hagyjanak az eltávozott oldalán az elkülönített, „Tributes” (tiszteletadás) szekcióban.

Itt a „barátok és a család megoszthatja emlékeit a szeretett személyről”.

Ez így, első hallásra kissé ízetlennek, sírba írt posztolásnak tűnhet – bár a közösségi oldalnak kétségkívül valamiképpen kezelnie kell a helyzetet.

A szolgáltatást tehát még nem mindenütt lehet igénybe venni, de a Facebook „arra törekszik, hogy mindenkinek elérhető legyen”.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!