Tippek, trükkök

2019.08.01. 06:00

Ezek a kötelező beállítások, amikkel védekezzünk a Facebookon

Ne várjuk ki a következő átverést, melynek esetleg az intim adataink, levelezéseink is áldozatul eshetnek.

Forrás: Shutterstock

Akárhány balhé is akadt az elmúlt időkben, csupán biztonsági okokból nem kell megvonni magunktól a Facebook használatát. Bár tökéletes védelem nem létezik, pár beállítással nagy mértékben csökkenthető a valószínűsége, hogy a felhasználó hackerek, vagy nyomuló hirdetők áldozatává váljon.

Három lépés távolság

Általában is meg kell jegyezni, hogy mint annyi más kérdésben, a közösségi média használatában is igaz az ide igazított közhely: a kevesebb a jobb. Szerencsésebb tartózkodónak lenni a személyes adatok megosztásában – jórészt gyakorlatilag idegenekkel.

Ne használjuk az arcfelismerést

Ha engedélyeztük ezt az igen bizonytalan hatásfokkal működő, s többféle aggályt is felvető funkciót, akkor pár kattintással kikapcsolhatjuk.

Asztali felhasználó kattintson jobbra fenn a lefelé mutató nyílra, majd a Beállítások opcióra, aztán az Arcfelismerési beállítások elemre, és válassza a Nem lehetőséget.

Ugyanez a művelet elvégezhető Android és iPhone telefonokon a Facebook alkalmazás biztonsági, arcfelismerési beállításaiban.

Tiltsuk le a helymeghatározást

Ha bármikor szükségünk lenne rá – miért is? –, akkor újra engedélyezhetjük. Addig pedig miért kellene megosztani a tartózkodási helyünket?

Lépjünk be számítógépen és mobilon Beállítások és az Adatvédelem elemen belül a Helymeghatározásokra és tiltsuk le.

Akadályozzuk meg, hogy nyomon kövessen

Nem a tartózkodási helyünk az egyetlen adat, amit imád tudni a Facebook, s persze a hirdetők, amelyeknek kiárusítja az adatainkat.

Nyomon követnek az interneten keresztül akár sütik, akár a „Megosztás” gomb segítségével.

Hogy némileg visszavegyünk a leselkedők kíváncsiságából, érdemes megfontolni a követés leállításának megkönnyítésére szolgáló valamelyik böngésző-bővítmény, például a Privacy Badger telepítését.

A Privacy Badger azért is jó szívvel ajánlható, mert régen kipróbált nonprofit cég fejlesztette, megbízható megoldás. Nem csak a Facebook végtelen adatvágyát tompítja.

Megakadályozza, hogy böngészőnk azonosítókat töltsön le: a hirdető számára úgy látszik majd, hogy eltűntünk a térképéről.

Titkosítsuk egyszerűen a Messengeren folyó beszélgetéseket

Évek alatt remekül használhatóvá vált a Messenger az ingyenes internetes beszélgetésekre: a saját titkosításának bekapcsolásával pedig titkainkat még jobban védhetjük a kíváncsiskodók elől.

A Messenger végponttól végpontig terjedő titkosítást tesz lehetővé, csak aktiválni kell a személyes beállításainkban.

Kapcsoljuk be az úgynevezett Titkos beszélgetések szolgáltatást.

És az annyiszor mondott jelszavas védelem

Mantraként ismételjük, hogy ez az első védelmi vonal: mindenütt az interneten, így a Facebookon is erős jelszavakat kell használni:

- Minél hosszabb a jelszó, annál jobb, legyen legalább 12 karakter

- Feltétlenül tartalmazzon szimbólumokat, számokat, nagybetűket és kisbetűket

- Keverjük össze a karaktereket

- Ne használjunk nyilvánvaló szavakat

- Készítsünk egyedi jelszót minden internetes fiókhoz

Ha nincs kedvünk újabb és újabb biztonságos jelszót kitalálni, segítenek a jelszógenerátorok, például ez, vagy a jelszómenedzserek. Ha rossz a memóriánk és nem akarunk jelszómenedzsert használni, bevált módszer valamilyen számunkra értelmes, de a rosszindulatú, ismeretlen jelszófeltörőnek nehezen kibogozható, egybeírt, játékos password használata.

Ilyesmi bolonság már védelmez és megjegyezhető, szinte feltörhetetlen: 2ikszomszéd3ikAblakaZöld+

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!