A világ harmadik cége

2019.12.05. 22:08

Így működik a legendás alapítók nélkül a keresőóriás

Mint ismert, a Google két élő mitikus alapítója, Larry Page és Sergey Brin kedden bejelentették, hogy kiszállnak a cég irányításából.

Page és Brin igazából mindig túl laza és kreatív személyiség volt ahhoz, hogy a megszokott értelemben vezérigazgatót alakítson. A Google Alphabet, vagyis a Google és a valamikor a Google-hoz tartozó cégek anyavállalatának irányítását már régen Sundar Pichai vezérigazgatása vette át.

Larry Page és Sergey 2004-ben
Fotó: AFP/DPA

„Sohasem voltunk azon, hogy ragaszkodjunk a menedzseri szerep betöltéséhez, ha van alkalmasabb személy a vállalat működtetésére”, írta Larry Page és Sergey Brin a háttérbe vonulásuk alkalmából.

Pichai 2004-ben csatlakozott a Google-hez, és fokozatosan emelkedett a ranglétrán, míg a keresőóriás vezére lett: mostantól hivatalosan is ő viszi a fáklyát.

Sundar Pichai
Fotó: Tobias Schwartz / AFP

Mint a Statista grafikonja mutatja, a 2015-ös szerkezetátalakítás jól sikerült – legalábbis a részvényesek szemszögéből biztosan.

Infographic: Alphabet's Share Price Soared Under Sundar Pichai | Statista

Sundar Pichai kinevezése óta az Alphabet részvényárfolyama közel megduplázódott, s felülmúlta az úgynevezett S & P 500 átlagát. Ez az átlagszám a Standard & Poor 500 index rövidített elnevezése, amely az értékük alapján legnagyobb amerikai vállalatok indexe.

Az Alphabet jelenleg 911 milliárd dollárt ér, az Apple és a Microsoft után a harmadik legértékesebb cég a világon.

Borítóképünkön a Google két alapítója, Larry Page és Sergey Brin 2004-ben

Ezek is érdekelhetik