Negyedik alkalommal

2021.04.30. 09:42

Nem sikerült felemelkednie a marsi helikopternek

Sikertelen az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) minihelikopterének csütörtöki, negyedik tesztrepülése.

Az 1,8 kilogramm súlyú Ingenuity nevű helikopter az első három repülésén egyre magasabbra emelkedett és egyre hosszabb időt volt képes repülni, és azt tervezték a NASA mérnökei, hogy a negyedik alkalommal még magasabbra száll fel, ám a helikopter a talajon maradt.

TODAY at 1 p.m. PDT

Don't miss the final installment of this webinar series! Hear from Mars helicopter project manager MiMi Aung and other " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASA experts about how to launch and land a STEM career. All audiences welcome. https://t.co/2Xr1UAQ5y5 pic.twitter.com/lqelbT8Dlw

A NASA repülésirányítói ma, pénteken újabb tesztrepüléssel próbálkoznak – közölte az űrkutatási hivatal.

A mérnökök már korábban közölték, azzal számolnak, hogy a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között

a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének.

Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

A tervek szerint jövő hét elejéig fogják tesztelni az Ingeniuty repülési képességeit a marsi égbolton. Utána fogja megkezdeni a marjáró fő misszióját, olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Borítóképünkön az Ingenuity előtti marsi táj

Ezek is érdekelhetik