Digitália

2023.07.25. 06:00

A Microsoft csevegője mesterséges intelligenciával működő sminket ad az arcokra

Péntek este és hétfő reggel is jól nézhetünk ki, ha az online céges értekezletre kell bejelentkezni.

MW

Mesterséges intelligenciával generált kép egy nem létező nőről

A Teams csevegőalkalmazás az Enterprise-felhasználók számára kínálja a Maybelline Beauty 12 mesterségesintelligencia-alapú „digitális sminket”, hogy a munkában – netán a hétvégében – megfáradtak csinosnak látszódjanak a megbeszéléseken.

A kánikulai napokon talán még nagyobb csábítás, hogy az online értekezők egyszerűen kikapcsolják a kamerát. A Microsoft szerint az új, mesterséges intelligencia által vezérelt szépségápolási funkció célja, hogy „egy kicsit megkönnyítse az emberek életét”. A „virtuális smink” szűrők új készlete – hasonlóan a közösségi médiában már ismert külső megjelenést megváltoztató opciókhoz – ilyen például a TikTok Bold Glamour –, a Maybelline kozmetikai óriás jóvoltából érkezett a Teamsbe.

Forrás: Microsoft

Az alkalmazás indításkor 12 egyedi megjelenést kínál a Teams felhasználóinak, akik különféle jótékony blur elmosódási effektusok és digitális smink színopciók közül választhatnak. Az a kereskedelmi ötlet a dologban, hogy állítólag minden egyes virtuális megjelenést a valós életben is létre lehet hozni a Maybelline termékekkel. Ez, ha igaz, megnyugtatóan hangzik, mert meglehetősen lehangoló tud lenni, ha a digitálisan feltuningolt személyekkel később a fizikai valóságban is találkozunk.

Bár több vállalat használ már ilyen virtuális „felpróbálási” megoldást termékeinek népszerűsítésére, mégis meglepő, hogy ezúttal munkára kitalált szoftverbe telepítenek ilyen opciót.

A virtuális sminkszűrőket működtető mesterséges intelligencia technológiát a Modiface, a szépségiparra összpontosító, kiterjesztett valóság termékeket gyártó cég biztosítja. A Modiface technológiája az egyik legnépszerűbb ajánlat, számos kozmetikai cég is alkalmazza, köztük például a Sephora és az Estée Lauder is. A Maybellines anyavállalata, a L'Oreal még 2018-ban vásárolta fel a Modiface-t.

A szűrőket a Geena Davis Intézettel együttműködésben fejlesztették ki, hogy „biztosítsák a virtuális smink megjelenését széles és sokszínű populáció számára”.

„Akár személyesen, akár virtuálisan dolgozik valaki egy munkahelyen, a jó közérzet, a csinos megjelenés segíthet abban, hogy a legjobbat hozza ki magából” – mondja Trisha Ayyagari, a Maybelline New York globális márkaelnöke. „Ezért működtünk együtt a Microsoft Teams-szel a virtuális smink megjelenésének kidolgozásában, amely még a legrosszabb napokon is egyetlen kattintással szépre sminkel bennünket.”

A vállalati felhasználók az új virtuális smink ajánlatokat a Microsoft Teams „videóeffektusok” lapján találják meg. Egyelőre nem tudni, a Microsoft elérhetővé teszi-e majd a szűrőket az ingyenes Microsoft Teams felhasználóknak is.

Sokan károsnak tartják a szépségszűrők használatát. Rengeteg tudományos bizonyíték van arra, hogy a megjelenés manipulálására tervezett szűrők károsak lehetnek a mentális egészségünkre, mivel irreális elvárásokat támasztanak testképünkkel szemben. És bár ezek az AR/AI szűrőeffektusok régebben könnyen azonosíthatók voltak, mert eltorzultak, mikor a felhasználó arcát eltakarták, a legújabb fejlesztéseket, például a TikTok hírhedt „Bold Glamour” effektusát, sokkal nehezebb észlelni. Alább egy kisebb válogatás a Bold Glamour csalásaiból:

Az önbecsülésüket veszélyeztető potenciális kockázat azonban nem tántorítja el az emberek nagy részét attól, hogy a szépségszűrőket akár a munkájukkal kapcsolatos alkalmazásokban felhasználják. Más videokonferencia-platformok, mint például a Zoom, már tartalmaznak néhány szépségeffektust, például szemöldök- és rúzsszűrőket. A Teamsben található Maybelline Beauty alkalmazás sokkal több lehetőséget és testreszabást kínál, amelyek igazán csábítóak lehetnek – különösen, ha elég természetesnek tűnnek ahhoz, hogy senki se tudhassa biztosan, a másik bedobott egy-két szűrőt, vagy valóban így néz ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!