Digitália

2023.10.21. 06:00

Még többet kereshetnek a hazai youtuberek

Magyarországon is aktiválhatnak olyan új, rajongói finanszírozási funkciókat, mint a Super Chat, Super Thanks, Super Stickers és fizetős csatornatagság.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

A rajongói finanszírozást lehetővé tévő (Fan Funding) funkciók Magyarországon mostantól olyan alkotók számára lesznek elérhetőek, akik:

   • Legalább 500 feliratkozóval rendelkeznek
   • Minimum 3 publikus videót feltöltöttek az elmúlt 90 napban 
   • Legalább évi 3000 órányi megtekintéssel vagy az elmúlt 90 napban legalább 3 millió Shorts megtekintéssel rendelkeznek
   • Jelenleg nem érintettek a YouTube Közösségi Irányelveinek (YouTube Community Guidelines) megsértéséért járó figyelmeztetésben

A rajongói finanszírozási funkciók alapvető célja a közösségi szerepvállalás és a felhasználókkal való kapcsolatteremtés elősegítése. A Super Chat & Super Stickers például lehetővé teszi a nézők számára, hogy élénk színű üzeneteket és matricákat vásároljanak és osszanak meg az alkotók által indított élő közvetítések és premier videók során. A videós tartalmak megtekintése közben rögzíthető reakcióknak köszönhetően a rajongók úgy támogathatják kedvenc alkotóikat, hogy kitűnnek a tömegből, a tartalomgyártók pedig azonosíthatják és kapcsolatba léphetnek leglelkesebb követőikkel, miközben további bevételekhez juthatnak.

A Super Thanks igazán egyszerű módja annak, hogy a felhasználók köszönetet mondjanak és kifejezzék elismerésünket az alkotók és tartalmaik iránt.

E funkció segítségével a nézők színes hozzászólásokat tűzhetnek ki a kommentszekciókban, szórakoztató és kreatív módon jelezve támogatásukat. Ennek eredményeként pedig a tartalomgyártók is láthatják a munkájukkal kapcsolatos pozitív visszajelzéseket, melynek további közösségépítő ereje van.

Ami a csatornatagságot illeti, e funkció lehetővé teszi a nézők számára, hogy havonta ismétlődő fizetés útján csatlakozzanak az általuk követett tartalomgyártók csatornáihoz, ezután pedig olyan, kizárólag csatorna tagok számára rendelkezésre álló előnyökhöz jussanak, mint a jelvények, emojik és egyéb szolgáltatások, illetve exkluzív tartalmak. Az alkotók a YouTube Studio „Earn” fülén keresztül tekinthetik meg ezeket a funkciókat, ahol azt is láthatják, hogy rendelkeznek-e a használatukhoz szükséges hozzáférési jogosultsággal. Amint egy alkotó jogosulttá válik a jelentkezéshez, a YouTube automatikus tájékoztató e-mailt küld számára. Hogy a jelenleg csatlakozásra jogosult tartalomgyártók 100%-a megszerezze hozzáférését az új funkciókhoz, akár négy hétig is eltarthat.

A YouTube Partnerprogram az egyik fontos bevételmegosztási modell az interneten. Azok a tartalomgyártók, akiknek feliratkozói meghaladják az 1000 főt és az elmúlt 365 napra vonatkozóan 4000 órányi nézettséggel rendelkeznek (vagy 10 millió Shorts megtekintéssel az elmúlt 90 napban), továbbra is részesednek a hirdetésekből és a YouTube Premiumból származó bevételekből. A rajongói finanszírozási funkciókat (Fan Funding Features) a YouTube tavalyi Made On YouTube bejelentéseinek keretében mutatták be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!