Digitália

2024.03.21. 15:17

Ezt a videót nézze meg! Agyába ültetett csippel sakkozik egy beteg férfi

A Neuralink kísérleti alanya már nemcsak az egeret mozgatja az agyába beültetett csip segítségével, hanem videójátékot is képes játszani.

MW

Részlet Elon Musk X-en közzétett videójából

Forrás: X

Gondolatban sakkozni? Inkább gondolattal sakkozni! Elon Musk innovatív cége lehetővé tette, hogy egy lebénult férfi a gondolatával sakkozzon a számítógépén, számol be a Világgazdaság.

A Neuralink cég célja, hogy az ember gondolattal irányíthassa a technológiát. Emberi agyba csipet először januárban ültettek a cég orvosai. A kísérlet folyamatáról a milliárdos februárban adott tájékoztatást, akkor büszkén jelentette, hogy az alany már gondolattal irányítja a kurzort a számítógép kijelzőjén.

Szerdán újabb frissítést tett közzé az X-en a kísérletről, immár egy élő közvetítést. Az alábbi, csaknem 10 perces klipen az látszik, hogy

egy kerekesszékes férfi úgy sakkozik a számítógépen, hogy közben meg se moccan.

A Neuralink kezdetben mozgássérült emberekkel végez kísérleteket. A szerdai videóban a 29 éves Noland Arbaugh szerepelt, aki egy nyolc évvel ezelőtti balesetben lebénult. A videón látható, hogy a férfi nagy örömmel játszott. Elmondta, hogy immár a Civilization VI. videójátékkal is tud játszani, pedig már feladta, hogy valaha is képes lesz rá.

Noland a januári műtétről elmondta, hogy „szuper könnyű” volt és már másnap kiengedték a kórházból.

A Telepátiának elnevezett technológia megváltoztatta az életét, pedig még mindig rengeteg munka vár a fejlesztőire.

Habár kurzor irányítását már több kutató is elérte implantátum beépítésével, a Neuralink eszköze abban eltér tőlük, hogy több elektródát tartalmaz. Azaz a Musk-féle beültetett csip a jövőben akár többféle alkalmazás támogatására is képes lehet.

A milliárdos pedig a szerdai bejegyzésében arra utalt, hogy az eszközt a következő lépésben a látás helyreállítására használhatják.

„A Vaklátás lesz a Neuralink következő terméke a Telepátia után” – írta bejegyzésében az X-en.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!