veszély

2018.06.18. 20:29

Több mint ezer embert költöztettek el a kevés oxigén miatt Tibetben

Túl magasan laktak.

Ötezer méteres magasság felett élő falusiakat költöztettek alacsonyabban fekvő területre Tibetben. A hatóságok első alkalommal hoztak ilyen intézkedést a Kínához tartozó autonóm régióban. A mintegy 1100 ember hétfőn költözött be a hozzávetőleg 3800 méteren fekvő új otthonába.

A több mint ötezer méteres magasságban található Csiangtang természetvédelmi területről, két faluból érkező emberek két nap alatt tették meg az utat a tartományi székhelytől, Lhászától 27 kilométerre lévő új otthonukig.

Korábbi lakhelyükön a nagy magasság miatt kevés az oxigén a levegőben, és a várható élettartam is alacsonyabb, mint a régióban átlagosan – mondta a regionális erdészeti igazgatóság helyettes vezetője. Az áthelyezési program segít a helyiek életkörülményeinek javításán, és a természetvédelmi területen található érzékeny környezet megóvásában – tette hozzá.

A regionális kormányzat 226 millió jüant (csaknem 9 milliárd 786 millió forintot) költött a programra. Az összegből házakat, óvodákat és közintézményeket emeltek, a maradékot a lakosok támogatására fordították.

Borítókép: Illusztráció / A majmok maradtak Shannan településen / JIGME DORGI / XINHUA

Ezek is érdekelhetik