Kiváló állapotban maradt meg

2019.02.01. 11:51

Silány kép festékrétege alól került elő a gyönyörű Krisztus-ábrázolás

Jan Sanders van Hemessen 16. századi flamand reneszánsz festőnek egy eddig ismeretlen Jézus-képét fedezték fel egy ismeretlen alkotótól származó, egy évszázaddal későbbinek tartott, csekély értékű kép festékrétege alatt.

Forrás: sothebys.com

A művészettörténet előtt eddig ismeretlen festményt, amely a Krisztus mint diadalmas megváltó címet kapta közelmúltban történt újrafelfedezése után, 400 ezer dollárért (110 millió forint) árverezték el a Sotheby's szerda esti New York-i árverésén. Az elrejtett remekművet ezen összeg csekély töredékéért vásárolta 2017 novemberében egy müncheni árverésen Dorothea Apovnik osztrák műkereskedő.

Az erősen elpiszkolódott Krisztus-képen, amelyet 2017-ben úgy adtak el, mint „itáliai iskolából származó, 17. századi” művet, főként a töviskoszorú keltette fel Apovnik gyanúját, de általában is az volt a benyomása, hogy a festmény nem itáliai, hanem flamand eredetű lehet. Gyanúja a restaurálás során beigazolódott,

az elkoszolódott későbbi festékréteg alól „egy teljesen más jellegű, kiemelkedően jó állapotban fennmaradt, színpompás Megváltó-ábrázolás” került elő.

A kép hitelességét Peter van den Brink, az aacheni Suermondt Ludwig Múzeum igazgatója, Hemessen-szakértő is megerősítette.

Jan Sanders van Hemessen, aki talán 1500-ban született és 1566 körül halt meg, az itáliai reneszánsz stílusában alkotó németalföldi festők csoportjába tartozott és jelentős szerepet játszott a zsánerfestészetben nagy vallási és világi jeleneteivel.

Ismert volt remek portréiról és nagyformátumú, erős érzelmi kifejezőerejű emberábrázolásairól is.

Évszázadok után felfedezett festménye is meglepi a szemlélőt már-már rikító színein kívül erős kifejezőerejével, a sebek majdnem eksztatikus bemutatásával.

Borítókép: ismeretlen festő munkája, valamint Jan Sanders van Hemessen Krisztus mint diadalmas megváltó című képe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!