séta a vörös bolygón

2020.03.05. 11:27

Olyan részletes panorámakép készült a Marsról, mint még soha (videó)

Az eddigi legnagyobb felbontású panorámafelvételét készítette el a marsi felszínről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Curiosity marsjárója – közölte szerdán a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory.

A vörös bolygó Glen Torridon nevű régióját megörökítő 1,8 milliárd pixeles panorámafelvételhez több mint ezer képet készített a marsjáró 2019 novemberében. A képkockák a következő hónapokban lettek összeillesztve.

A Curiosity fő kamerarendszere (MastCam) egy másik kisebb felbontású panorámaképet is készített, amelyen a rover egy része is látható. Ez a csaknem 650 millió pixeles panorámakép is az Aeolis-hegynél (Mount Sharp) fekvő Glen Torridon régiót örökíti meg. A Curiosity 2019. november 24. és december 1. között készítette a felvételeket a panorámaképekhez.

Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS / AFP

Az alábbi videón jól látszik, milyen részletes a fotó valójában:

 

„Miközben csapatunk nagy része otthon élvezte a sült pulykát, a Curiosity elkészítette ezt a vizuális lakomát”

- mondta Ashwin Vasavada, a missziót irányító Jet Propulsion Laboratory kutatója.

Hozzátette: „ez az első alkalom a misszió ideje alatt, hogy egy 360 fokos sztereó panorámakép elkészítésének szenteltük a működésünket”.

A Curiosity 2013-ban már készített egy 1,3 milliárd pixeles panorámaképet a MastCam révén.

A borítókép illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!