Soron kívül terjesztették fel

2020.05.20. 09:52

II. Erzsébet lovaggá üti Tom kapitányt

II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá üti Tom Moore-t, azt a 100 éves katonát, aki kerek születésnapja alkalmából, járókerettel kertjében fel-alá sétálva 33 millió font adományt gyűjtött a brit egészségügy számára.

Tom Moore II. világháborús brit veterán, miután befejezte a 100. kört a bedfordshire-i Marston Moretaine-ben lévő kertjében 2020. április 16-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Vickie Flores

A veteránt Boris Johnson miniszterelnök terjesztette fel a kitüntetésre, amit a királynő jóváhagyott.

A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy Moore elszántságával derűt ébresztett a koronavírus-járvány miatt karanténban levő nemzet egészében.

Tom ezredes fantasztikus adománygyűjtése rekordokat döntött meg, lelket öntött az egész nemzetbe, és vezérlő csillagként vezetett át minket a koronavírus ködén

húzta alá Boris Johnson, mindenki nevében köszönetet mondva a százéves katonának.

A Captain Tom, vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált veterán aki a második világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le azt vállalta, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést.

Tom Moore naponta tíz kört tett meg kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Moore április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között.

Tom Moore családja eredetileg azért indította az adománygyűjtést, hogy köszönetet mondjanak azoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik gondoskodtak róla, amikor eltörte a csípőjét.

De a közvéleményt rabul ejtette a kertjében elszántan fel és alá sétáló százéves veterán, és az eredeti, mindössze 1000 fontos cél helyett végül 33 millió fontot dobtak össze az állami egészségügyi szolgálatnak. A több mint másfél millió adományozó között van Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz. A gyűjtés elején Moore százados volt, áprilisban, 100. születésnapján léptették elő tiszteletbeli ezredessé.

A Buckingham-palota az uralkodó első számú londoni rezidenciája hivatalosan szerdán jelenti be a lovagi cím odaítélését.

A change.org petíciós portálon még a szerdai bejelentés előtt több mint egymillióan írták alá azt a kezdeményezést, hogy Tom Moore-t II. Erzsébet királynő emelje lovagi rangra.

Tom Moore-t soron kívül terjesztette fel a lovagi címre a brit kormányfő, ami szinte példátlan az udvari protokollban.

A gyakorlat szerint ugyanis évente két ízben, a királynő júniusi hivatalos születésnapjának előestéjén, illetve újév előtt ismertetik, hogy az uralkodó kiknek adományozott magas kitüntetéseket, köztük lovagi címet.

Borítókép: Tom Moore II. világháborús brit veterán, miután befejezte a 100. kört a bedfordshire-i Marston Moretaine-ben lévő kertjében 2020. április 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!