illegális migráció

2021.03.27. 07:30

Több ezer euró készpénzzel és drága telefonokkal érkeztek

Fotókat tett közzé egy újságíró és bevándorlás-ellenes aktivista közösségi oldalán, melyeken az látható, hogy a spanyol partokra érkező illegális bevándorlók több ezer euró készpénzzel érkeznek. Az aktivista szerint mára már „a Kanári-szigetek az új Lampedusa”.

– Több mint száz „éhség és háború elől menekülő” fiatal érkezett ma Almeriába – írta március közepén Ruben Pulido újságíró. Az aktivista közösségi oldalára is hivatkozva a V4NA készített összeállítást.

Bejegyzésében felhívja a figyelmet arra, hogy a csónakokkal érkező illegális bevándorlók

nagy összegű készpénzzel, új ruhákban és csúcskategóriás mobilokkal érkeztek

és azonnal videóhívással értesítik rokonaikat arról, hogy megérkeztek.

A spanyol belügyminisztérium jelentése szerint március 15-ig több mint 4600 illegális bevándorló érkezett Spanyolországba, a legtöbben csónakokkal indultak el Afrika partjaitól. Az összes bevándorló 68 százaléka vagy Almeriába vagy a Kanári-szigetekre érkezik.

A Kanári-szigetekre tavaly több mint 23 ezer illegális bevándorló érkezett, ez a legmagasabb szám 2015 óta, és már idén március közepéig is, több mint 2500-an érkeztek. A tengeri úton indulóknak a spanyol partoknál gyakran a spanyol hatóság, a Civil Gárda nyújt segítséget, és szállítja őket a partokra.

Ruben Pulido szerint ez is közrejátszik abban, hogy

mára már „a Kanári-szigetek az új Lampedusa”.

Épp úgy, mint az, hogy a koronavírus-járvány miatti intézkedéseknek köszönhetően a migránsokat többek között szállodákban szállásolják el kiváló körülmények között.

Voltak olyanok is azonban, akiket katonai táborokban helyeztek el. Ők március elején a járványügyi-szabályok ellenére több mint ezren összegyűlve demonstráltak Tenerifén azért, hogy tovább utazhassanak a Európába.

Bár a tüntetést a hatóságok nem hagyták jóvá, a migránsokat több civil szervezet is támogatta.

Borítókép: Migráns érkezik a Kanári-szigetekre / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik