Új szabályozás

2021.10.30. 09:50

Megakadályozzák az indokolatlanul magas toronyházak építését

A túl magas épületek ugyanis növelik az építési költségeket és az energiafogyasztás mértékét, ráadásul nehezítik a biztonság garantálását is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Korlátozzák Kínában a felépíthető felhőkarcolók magasságát az indokolatlanul hivalkodó méretű toronyházak elszaporodásának megfékezése érdekében.

A kínai építészeti, valamint vidék- és városfejlesztési minisztérium hivatalos oldalán közzétett közlemény szerint a kevesebb, mint 3 milliós lakosú városokban külön engedély nélkül nem építhetnek 150 méternél magasabb toronyházakat. A 3 milliónál több lakost számláló városok számára pedig az épületek magasságának felső határát 250 méterben szabták meg.

Bár a szuper magas toronyházak a földterület hatékonyabb kihasználásával kecsegtetnek, továbbá hozzájárulnak az építési technológiák fejlődéséhez, valamint a városok gazdasági és társadalmi előrehaladásához, az utóbbi időben egyes kínai városokban a valós igény felmérése nélkül, hivalkodás és vetélkedés céljából építettek egyedi megjelenésű és különösen magas felhőkarcolókat.

A minisztérium egyúttal a már létező szuper magas felhőkarcolók átfogó, egyebek mellett statikai, energiaellátási és földrengésbiztonsági ellenőrzését is előírta a helyi kormányzatok számára.

Kínában több, a világ legmagasabb épületei közé tartozó felhőkarcoló található. Az ország legmagasabb épülete a 632 méter magas Sanghaj Torony, amelyet a dél-kínai Sencsenben található, 599,2 méter magas Ping An Pénzügyi Központ épülete követ.

Júliusban már kiadtak egy szabályozást, amely szerint az országban nem építhető 500 méternél magasabb felhőkarcoló.

A szabályozás röviddel azután látott napvilágot, hogy a dél-kínai Sencsenben található, 356 méter magas SEG Plázát májusban ki kellett üríteni, miután inogni kezdett. A Sencsen 5. legmagasabb épületének számító toronyházat végül szeptemberben nyitották meg újra, miután eltávolították a tetején található, több mint 50 méter hosszú rudat. Az esetet követő vizsgálatok ugyanis azt állapították meg, hogy az épület ingását az erős szélben kilengő rúd okozta.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!