Földi pokol

2022.08.12. 17:30

Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén

Címkék#tűz#hawaii

Noha házakat nem fenyeget, az erős szél és az extrém szárazság megnehezíti az oltást.

Fotó: Shutterstock

Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén, noha házakat nem fenyeget, az erős szél és az extrém szárazság megnehezíti az oltást.

A tűz az amerikai hadsereg Pohakuloa kiképzőterületének nyugati részén, Waikoloa falu fölött, a Mauna Loa és a Mauna Kea vulkánok között lobbant fel. Több mint 39 négyzetkilométer égett le csütörtökig.

Az Egyesült Államok nyugati részén és a világ más területein a hawaiihoz hasonló óriás erdőtüzek a klímaváltozással összefüggő hőség és szárazság veszélyeire világítanak rá. Szakértők azonban azt mondják, a Csendes-óceán általában nedves, trópusi szigeteinek viszonylag kis tüzei is egyre gyakoribbak, és olyan környezeti károkat okoznak, melyek emberek milliói számára létfontosságú erőforrásokat érintenek.

Hawaii állam illetékesei szerint a tűz igazából hetekkel ezelőtt kezdődött, és addig izzott, amíg ezen a héten az erős szelek fel nem lobbantották a lángokat.

Tűz pusztít Waikoloa falu közelében Hawaii Nagy Szigetén 2022. augusztus 11-én.
Fotó: MTI/AP/ Hawaii Föld- és Természeti Erőforrások Minisztériuma

A területen bokrok és füves rétek az uralkodó növényzet, melyek a tartós aszály miatt kiszáradtak. A héten erős szeleket mértek, volt köztük óránként 48 kilométeres sebességű is.

A hétezer lakosú Waikoloa települést ki kellett üríteni tavaly, amikor az állam valaha volt legnagyobb tüze több mint 181 négyzetkilométert pusztított el.

A hawaii természetvédelmi minisztérium csütörtökön videót tett közzé a jelenleg tomboló tűzről.

A hadsereg szóvivője azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy noha a térségben gyakorlatoznak, a tűz okát a vizsgálatoknak még nem sikerült kideríteni.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!